Hovězí nožina s kořenovou zeleninou
Osobuko, v původní italské podobě psáno ossobuco, je název pro milánskou specialitu. Jedná se o plátek telecí (hovězí) kližky dušený s vínem, se zeleninou a s vývarem.
Suroviny:
1 kg hovězí nožiny s kostí (plátky - osobuko)
50 g sádla nebo másla
250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 cibule
200 ml suchého červeného vína
snítky rozmarýnu
2 lžíce hladké mouky
hovězí vývar na podlévání
mletý pepř
sůl
Postup:
Očištěné pláty masa naklepeme, na okrajích nařízneme a poprášíme moukou. V rozpáleném tuku je prudce opečeme spolu se snítkou rozmarýnu. Poté maso vyjmeme a v tuku po opékání zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme očištěnou a na špalíčky nakrájenou zeleninu. Vložíme zpět maso, osolíme a opepříme, zalijeme vínem. Pod poklicí pomalu dusíme.
Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem. Když je maso měkké, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a zředíme vývarem, Povaříme ještě asi 10 minut. Maso položíme na talíř a obložíme zeleninou, ozdobíme snítkou rozmarýnu.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách nebo vařená rýže či těstoviny.
Celková doba přípravy: cca 2,5 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.