Hrad Krakovec byl posledním českým útočištěm Mistra Jana Husa před odjezdem do Kostnice

6. červenec 2018
Česko – země neznámá

Každoročně si na státní svátek 6. července připomínáme upálení Mistra Jana Husa. Do Kostnice ale odjížděl už v říjnu roku 1414, a to přímo ze středočeského hradu Krakovec. Letos je to tedy přesně 604 let, kdy během Husova letního pobytu na Krakovci vznikly jeho Obranné listy proti křivým udáním či polemika O knězi Kuchmistrovi. Odtud také Hus psal Pražanům list na rozloučenou.

Jana Husa pozval na Krakovec jeho druhý majitel a Husův sympatizant - Jindřich Lefl z Lažan. Byl nejen odvážný, ale i vlivný a Husovi na svém sídle Krakovci nabídl přístřeší, které Hus na jaře roku 1414 zoufale potřeboval.

Už když na Krakovec přijíždíte, zaujme vás, že nestojí na těžko přístupném kopci. Je totiž velmi cennou architektonickou ukázkou zlomového období přechodu hradů na zámky. Ve své době byl Krakovec nejluxusnějším sídlem, panovníkovi přitom ale nikdy nepatřil. Byl postaven bohatým a vlivným Jírou z Rostok, který svému hradu říkal s láskou „chalúpka“.

Jíra z Rostok býval purkrabím na Křivoklátě a jeho funkce mu zajistila bohatství, zahraniční styky i velký vliv. To vše využil při stavbě Krakovce. Jeho „chalúpka“ měla celkem 26 místností, dvě patra, pavlače a několik vnitřních schodišť, obrannou věž a také kapli, která byla skutečnou raritou.

Zadní část Krakovce se zbytky vysunutého presbytáře původní kaple. Dnes působí jako zbytky balkonu

Byla postavená tak, že celý presbitář byl vysunut ven, jakoby ze zdi, a dnes jeho zbytky působí jako balkon. Ze stavebního hlediska to jistě bylo náročné, ale možná to pouze dokresluje celkové atypické pojetí nepravidelných půdorysů všech 26 místností tohoto kdysi luxusního sídla.

Krakovec stojí na ostrohu dvou potoků, a pokud se na hrad vydáte dnes, můžete si užít procházku po nově postaveném dřevěném mostě, který byl postaven původní středověkou technologií. Kromě toho tu uvidíte také novou sochu Jana Husa, kterou tu slavnostně odhalili přesně před sedmi lety – v den 596. výročí Mistrova upálení. Jejím autorem je sochař Milan Vácha. Téměř dvoutunová socha sedí pod hradem a podle slov Váchy přemýšlí o sobě a svém problému.

https://www.hrad-krakovec.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři