Hrobka Harrachů v Horní Branné vypadá jako z jiné planety. Osudové pro jejich rod bylo 17. století

8. září 2023

Horní Branná na Jilemnicku je plná překvapení. Málokterá obec u nás se totiž může pochlubit tolika slavnými osobnostmi, které s ní jsou spojeny.

V Horní Branné mimo jiné pobýval na cestě do exilu Jan Amos Komenský a právě 17. století bylo pro ni osudové. Po bitvě na Bílé Hoře získal Horní Brannou Albrecht z Valdštejna, ale daroval ji švagrovi, hraběti Otovi Bedřichovi z Harrachu.

O víc než 200 let později, v roce 1840, nechal jeho nástupce František Arnošt Harrach v Horní Branné vybudovat stavbu, která vypadá jako z jiné planety: rodinnou hrobku rodu Harrachů, neboli hrobku sv. Kříže. Osmibokým tvarem a kombinací červených a bílých pískovcových kvádrů připomíná spíš maorský nebo byzantský styl.

Nikdo neví, proč vypadá zrovna takhle a proč František Arnošt vybral jako sídlo rodinné hrobky právě Horní Brannou, když Harrachové vlastnili Jilemnici, Hrádek u Nechanic a řadu míst v Rakousku. Horní Branná ale patřila mezi jejich nejstarší majetky a možná chtěli spočinout právě v místě s nejhlubšími kořeny.

Spustit audio