I procházka zimní zoologickou zahradou má své kouzlo. V ústecké uvidíte dovádějící tučňáky a tuleně

17. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Pokud vám připadá divné vydat se v zimě do zoologické zahrady, pak teď spolu s námi pojďte na návštěvu do té v Ústí nad Labem. Dozvíte se, že spousta zvířat má zimu ráda, a tak je můžete v jejich výbězích - a některé dokonce i v jezírkách a bazénech - pozorovat opravdu po celý rok.

V zoologické zahradě v Ústí nad Labem je v zimě méně návštěvníků, a tak si můžete procházku kolem výběhů v klidu vychutnat. Můžete pozorovat třeba tučňáky, jak řádí v bazénu a baští ryby. Je to vlastně ústecká novinka. První tučňáky dostala zoo teprve letos v listopadu 2018. Další „várka“ dorazila v prosinci, takže teď jich v bazénu plave a skáče celkem šestnáct.

Tučňáci pocházejí z jižního pobřeží Afriky, ale chladno kolem nuly snášejí poměrně dobře. Kdyby ale začalo dlouhodobě mrznout, museli by zůstat zavření uvnitř. „V jejich jeskyňce ale budeme mít kamery, “plánuje tisková mluvčí zahrady Věra Vrabcová, „takže je návštěvníci budou moci pozorovat i tak.“

V jezírku hned vedle vchodu do zahrady si zimu užívají tuleni. „V přírodě obývají severní polokouli,“ říká Věra Vrabcová. „Mají silnou vrstvou podkožního tuku, na chlad jsou tedy dobře vybaveni.“  V zimě jim tak pouze zvyšují krmnou dávku, ale žádný teplý domeček v expozici není, protože takové zázemí vůbec nepotřebují.

O medvědech každé malé dítě ví, že se ukládají k zimnímu spánku. Medvědi malajští, které v ústecké zoologické zahradě chovají, pocházejí z jihovýchodní Asie, kde je pořád teplo, dostatek potravy, což znamená, že vůbec nemají potřebu ukládat se k zimnímu spánku. Tak to příroda zařídila. A tak jsou medvědi malajští aktivní přes zimu i na severu Čech.

Spustit audio