Iluze a triky lákají návštěvníky do muzea v domě U Červené lišky na Staroměstském náměstí v Praze

10. leden 2020

Pražský dům U Červené lišky, nazývaný někdy U Srpů nebo U Zlatého vlka, je od jara 2018 sídlem muzea iluzivního umění. Illusion Art Museum je prvním muzeem v České republice zaměřeným na iluze a trick art a představuje historické techniky vytváření uměleckých iluzí. Návštěvníci se všech vystavených exponátů mohou dotýkat anebo se s nimi fotit. Tajemství mnoha exponátů lze odhalit až prostřednictvím „oka“ mobilního telefonu.

Illusion Art Museum na pražském Staroměstském náměstí najdete přímo naproti orloji, což je taková třešnička na dortu návštěvy muzea: podívat se na orloj v klidu, z jiného úhlu pohledu, než je ten „tradiční“, z chodníku pod ním, v davu turistů. A ještě jeden bonus návštěva muzea má. Možnost navštívit dům z 15. století, navíc se sklepením ze století 12. je zážitkem opravdu nevšedním.

První patro Illusion Art Musea je věnováno iluzivnímu umění. Pohrát si můžete s interaktivními exponáty a také odhalit, jak perspektiva otevírá nové světy. Rozvoji iluzivního zobrazování skutečnosti v malířství asi nejvíce přispělo poznání zákonitostí perspektivy v renesanci. To se pak uplatňovalo v nástěnných a stropních malbách, ve kterých právě díky perspektivě bylo možné docílit iluzivního pokračování prostorů. A v muzeu můžete krmit namalovaného daňka, nahlížet otvorem ve stropě do historického sálu pod vámi anebo se stát andělem, když vám „narostou“ křídla. A to vše zvěčnit na fotku a tou pak překvapit své blízké.

Možnosti iluzivního zobrazování se neustále vyvíjejí, ale jedno mají společné – důležitý je správný úhel pohledu. A tak v muzeu, když se podíváte ze správného místa, můžete v hromadě staré elektroniky objevit podobiznu Nikoly Tesly. A v pokojíku plném hraček zase podobiznu toho, kdo v něm pobývá. A čekají vás i další anamorfní obrazy, jak se těmto uměleckým dílům říká.

Optická iluze například způsobí, že člověk stojící na židli, se stane trpaslíkem, a ten vedle židle zase obrem. Z této části muzea se ozývá nejčastěji smích a vzniká tu i nejvíc fotografií, které pak často míří na sociální sítě.

Illusion Art Museum v domě U Červené lišky na pražském Staroměstském náměstí je otevřené denně od 10 do 20 hodin.

Spustit audio