Imaginárium bratří Formanů na zámku v Uherském Ostrohu vás vtáhne do světa plného fantazie

13. srpen 2023

Jestli jste ještě nebyli na zámku v Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji a máte šanci tam během prázdnin zavítat, pak je právě teď ta správná doba. Můžete tam dokonce i připlout na lodi po řece Moravě. A určitě s sebou vezměte děti - o prázdninách se totiž prostory galerie ostrožského zámku proměnily v působivé Imaginárium Bratří Formanů.

Malé město na Uherskohradišťsku, Uherský Ostroh, leží na řece Moravě. K dopravě je tedy možné využít i loď z jedné z četných půjčoven. Anebo se vydat po některé z místních cyklostezek na kole. Na zdejším zámku pak můžete v tamní zámecké galerii v prvním patře navštívit slavné Imaginárium bratří Formanů a jejich přátel. Po několika málo českých a pár zahraničních městech tady mohou děti i dospělí pocítit, jaké to je vnořit se do světa fantazie a her.

„Je to opravdu imaginární svět, do kterého vlastně vplouváme a procházíme jím. Na všechno si saháme, zkoušíme, hmatáme. Jsou tady třeba zvláštní krabice, tak zvané hybohledy. Otočíme klikou, v krabici se rozpohybuje obraz a přímo před očima se nám odehrává divadlo s malými, často humornými nebo strašidelnými figurkami,“ popisuje vedoucí místního informačního centra Klára Fabo, která nás výstavou provází.

Celá výstava je podbarvená poutavou fantazijní hudbou, ve které je cítit závan dalekých krajů, pastvin, moře a dobrodružných příběhů. „Všechno je to udělané jako interaktivní svět, aby se děti celou dobu bavily. Jinak jsou tu i dřevěné loutky a různá zákoutí, která vybízejí k tomu, aby se tam děti zastavily a hrály si tam,“ dodává Klára Fabo.

Imaginárium a moře

V první místnosti se nachází loutkové divadlo, kde se můžete vrátit do dětských let a sami si ho zkusit zahrát pro publikum. Tím můžou být ostatní návštěvníci, nebo jen vaše rodina či kamarádi. Potom vás upoutá velké Člověče, nezlob se s dřevěnými figurkami zvířátek. V Imagináriu je i spousta dalších her a fantazijních světů. A řadu různých světů si tady můžou návštěvníci i sami vytvořit pomocí fantazie.

„Navštívit zámeckou galerii proměněnou v Imaginárium je možné každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Na Ostrožském zámku ale samozřejmě nemáme jen Imaginárium. Nabízíme i dvě prohlídkové trasy, a to podzemí zámku a zámeckou věž, do které můžete vystoupat při speciálních prohlídkách s princeznou, kdy si děti mohou zapůjčit i pohádkový kostým a na konci najít poklad,“ láká i na samotný zámek Klára Fabo.

Postavičky loutkového divadla
Spustit audio