Jablková a fialková zmrzlina
Apetýt vás receptem osvěží a naláká na skutečné jaro, kdy už sluneční paprsky mají dost sil. Z Kuchařky pro Mendela, kterou objevilo Moravské zemské muzeum ve svých archivech, vám nabízíme dva recepty. Připravte si jablkovou a fialkovou zmrzlinu!
Recept na jablkovou zmrzlinu je následující:
- 10-12 jablek jemného druhu oloupej, rozkrájej a pokapej citronovou šťávou.
- Přidej 20 dkg cukru a vše potluč; mezi tlučením přidávej ¼ l vody a ještě asi 14 dkg cukru a z 1 citronu šťávu.
- Všechno nechej 2 hodiny stát.
- Potom teprve hustým sítem přelisuj, promíchej, můžeš též 4 lžíce surogátu přidat, a vše do stroje mrazit.
Na jarní fialkovou zmrzlinu budete potřebovat:
- Utři v míse 25 dkg cukru šlehaného se 6 žloutky do pěny.
- Potom pomalu přidávej za pilného míchání 1,5 l sladké husté smetany a ¼ l fialkové šťávy.
- Na mírném ohni šlehej metlou tak dlouho, až krém zhoustne, pak nechej prochladnout a následně zamrazit.
I tyto recepty jsou důkazem, že i v době Johana Gregora Mendela si lidé rádi dopřávali sladkou tečku za hlavním jídlem.
Související
-
Pudinková buchta
Apetýt vám i dnes přináší inspiraci do kuchyně. Sladká tečka – i tak by se mohl jmenovat vděčný a jednoduchý recept na pudinkovou buchtu.
-
Sirup z pampelišek
S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.
-
Mrkvový koláč s jablky
„Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.