Jak dostat beránka a jiné pečené pochoutky z formy

Aby vám šel beránek dobře vyklepnout z formy, musí být forma naplněna jen do tří čtvrtin objemu. Následně musíme těsto dostatečně propéct, aby bylo pevné.

Pokud jste si jisti, že jste správně vymazali formu a vysypali moukou, strouhanými ořechy, kokosem nebo strouhankou a beránek nebo bábovka nejde vyklepnout, existuje magický trik.

Vezmeme kuchyňskou utěrku, namočíme ji do ledové vody, složíme ji na čtyřikrát a ještě horkého beránka nebo bábovku postavíme na takto namočenou utěrku. Dezert se zevnitř tzv. napaří a uvolní se od formy. Pro jistotu je dobré ještě kraje formy uvolnit lehce nožem.

Pokud vám nejdou vyklepávat pracny, pak vám doporučuju nevymývat formičky po upečení, jen vzít papírový ubrousek a formičky vytřít.

Pokud jste formu nevymazali a nevysypali a výrobek ne a ne z formy ven, tak už vám nezbývá nic jiného, než se pomodlit a použít metodu tzv. lžíce. Bábovku například vylžícovat a sníst. Nebo z ní udělat rumové kuličky.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.