Jak na obložený chlebíček, aby člověk vypadal kultivovaně. Radí Eva Filipová

Obložený chlebíček je český fenomén. Zhruba v dnešní podobě ho uvedl na scénu na počátku 20. století pražský lahůdkář Jan Paukert na popud rodinného přítele malíře Jana rytíře Skramlíka, kterému nevyhovovaly v té době k malému pohoštění podávané jednohubky.

S chlebíčkem o velikosti mezi jednohubkou a obloženým chlebem byl spokojen, stejně jako zákazníci lahůdkářství, kde se tyto výrobky vzápětí začaly prodávat. Původní velikost byla o něco menší než dnes („tak na dvě tři kousnutí“), během dvou následujících let se pak osvědčil rozměr větší; v této podobě získaly oblibu a dělají se dodnes.

Obložený chlebíček při jídle držíme v ruce. Pokud je na chlebíčku víc ingrediencí, je to náročnější. Ale nikdy ho nejíme příborem. Z toho důvodu se jako hostitelé vyhýbáme nabízení obložených chlebíčků s půlkou vejce natvrdo.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová