Jak skladovat česnek, aby neztratil aroma a štiplavou chuť? Dozvíte se v Babských radách
Jak správně skladovat česnek? To se dozvíte v dalších Babských radách, které prozradí i návod na česenkovou pastu se solí.
Palice česneku jednoduše vložte do uzavíratelného boxu, který vysypete hrubozrnnou solí. Celý rok česnek vydrží, pokud je uložen na chladném a temném místě, nejlépe zavěšen v průvanu.
Dříve ho naše babičky vplétaly do věnců nebo z něj dělaly kytice. Doporučuje se i to, že paličky česneku vložíte do textilního nebo papírového sáčku, který větrá a zamezí případné plísni. Na tu je česnek náchylný, pokud celé neoloupané palice dáte do vlhka a chladu ledničky.
Vyrobte si jednoduchou česnekovou pastu se solí! Prolisované stroužky v poměru 1 kg na 300 g soli, dobře promíchejte. Touto směsí plňte uzavíratelné skleničky a uchovávejte v lednici nebo mrazicím boxu.
Na bolest v krku i do pomazánky
Jedním z originálních užití česneku je jeho cumlání při počínající bolesti v krku. Stačí nechat stroužek v ústech alespoň 30 minut a poté ho vyplivnout. Přírodní antibiotikum na sebe dokáže navázat škodlivé bakterie.
A ještě jedna zahrádkářská rada: když se na vrcholu česneku paličáku objeví květenství, zkušený zahrádkář ví, že se má zaštipovat. Ulámané květy česneku jsou výborné, když je rozmixujete s tvarohem a troškou mléka. Vznikne zelená pomazánka, která je skvělá na opečený toustový chléb.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.