Jak správně připravit šlehačkový krém podle cukráře Josefa Maršálka
K létu patří zmrzlinové poháry i skvělé dezerty ozdobené šlehačkovými krémy.
Na šlehačkový krém potřebujeme dobře vychlazenou smetanu ke šlehání, nejlépe s 33 % tuky, vychlazenou mísu a vychlazenou metlu. Vše musí být vychlazeno na stejnou teplotu.
Na začátku šleháme smetanu při nízkých otáčkách. Teprve když získáme objem, zvýšíme rychlost a přidáváme postupně cukr. Nakonec došleháme dopevna.
Nic víc není třeba.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.