Jak uchovávat sýry?

Spousta lidí si myslí, že sýry patří do lednice, což ale není pravda. Sýry vyžadují svou vlastní teplotu, svoji vlhkost. Proto se využívají i speciální lednice, které tyto požadavky mohou splnit.

Sýry bychom měli skladovat při teplotě 10 až 12 stupňů Celsia, určitě ne v chladnějším prostředí. Sýr totiž stále pracuje a pro jeho zrání je teplota velmi důležitá. Znlaci, kteří se sýrům věnují, tzv. afinéři , sýr neustále ošetřují. Sýr se například omývá slanou vodou, koňakem, obaluje se v různých směší z bylin...

Prostě než sýr sníme, musíme o něj stále pečovat. Když se sýry dobře ošetřují, odmění nás úžasnou chutí. A nejlépe je vychutnáme se skleničkou dobrého vína.

autor: Pavel Pospíšil