Jak z reklamy. Stezka z Vodňan vede krajinou, která by mohla reprezentovat jižní Čechy

18. červenec 2016
Česko – země neznámá

Voluty na průčelí selských stavení, rybníky plné kaprů, čistá příroda, ospalý poklid. Všechno si můžete užít, pokud se vydáte po naučné stezce z Vodňan do nedalekých Křtětic. Jen výpadovka z Budějovic na Strakonice vám připomene, že se na jihu ve skutečnosti žije stejně hektický život jako všude jinde.

Naučná stezka je krátká, měří jen čtyři kilometry a celá její trasa vede po rovině. Výchozím bodem je vodňanská část zvaná Rechle. Jde vlastně o ulici, kterou protéká mlýnský náhon, jehož voda poháněla řadu mlýnů ve městě. Hned první informační panel stojí naproti takzvanému Hliněnému neboli Mayerovu mlýnu. Ten je poprvé doložen na konci 15. století a poslední necelé století v něm voda neroztáčí mlýnské kolo, ale dvě turbíny, které vyrábějí elektrický proud.

Cesta pokračuje dál kolem rybníků a lužními porosty přes lávku na řece Blanici. Na cestě potkáte celkem 7 zastavení, která se věnují především přírodním zajímavostem. Za zmínku stojí zajímavé přemostění lávkou přes jez Železňák na řece Blanici nebo zastavení u pseudogotické kapličky, kterou nechala v roce 1880 postavit selská rodina Buchtelů.

Jez Železňák přes Blanici

Konečná zastávka je ve vesnici Křtětice. Její náves byla v roce 1995 vyhlášena vesnickou památkovou zónou. Je ostatně plná usedlostí vystavěných v první polovině 19. století ve stylu selského baroka. Stezka se dá projít pěšky nebo projet na kole a je vhodná i pro vycházky rodin s malými dětmi.

autor: Filip Černý
Spustit audio