Je nejvyšší čas na sběr šípků
Chcete-li i na podzim sbírat bylinky, je nejvyšší čas vypravit se na šípky, tedy na plody růže šípkové.
Naše babičky jí říkaly také šipka nebo psí růže. Tmavě oranžové až červené plody mají mnoho využití. Můžete je sušit i zavařovat a použít se dají také do podzimních dekorací.
Šípky sbírejte vždy dobře vyzrálé, ale ještě tvrdé. Přezrálé ztrácí vitamin C. Pokud je budete sušit, můžete je nechat vcelku nebo rozkrájet na kousky. Suší se nejlépe na dobře větraném místě nebo v troubě a dnes už také v sušičce. Teplota ale nesmí přesáhnout šedesát stupňů, jinak můžete šípky spálit.
Velmi oblíbená je také šípková zavařenina, marmeláda, sirup a zapomenout nesmíme ani šípkové víno. Plody růže šípkové zkrátka k podzimu patří a je nejvyšší čas na ně vyrazit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.