Jemný koláč s ovocem
Je čas prázdnin a dovolených, dozrává sezónní ovoce. Zkusme připravit trochu jiný ovocný zákusek, než na jaké jsme zvyklí. Tento je velmi jemný, nadýchaný, a jak by řekl Zdeněk Troška „je to jako nebe v hubě“. Dovolím si tvrdit, že tento koláč plně nahradí dort.
- Suroviny na spodní těsto: 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- citronová kůra a šťáva
- Suroviny na druhé těsto: 250 g mascarpone
- 125 g zakysané smetany
- 80 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 4 polévkové lžíce škrobu (bramborový nebo kukuřičný)
- 600 g ovoce (třešně, višně, meruňky, rybíz,…)
Z uvedených surovin na spodní těsto vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v ledničce půl hodiny odpočinout.
Pekáč o velikosti 30 x 40 cm lehce vymastíme, nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme, přeneseme na dno pekáče a zapečeme 10 minut při 180 °C.
Mezitím připravíme druhé těsto: Mascarpone, smetanu, žloutky, škrob a cukr našleháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu, která je dost řídká, nalijeme na zapečené těsto a hustě poklademe zvoleným očištěným ovocem. Větší ovoce, jako třeba meruňky, můžeme nakrájet.
Při 160–170 °C pečeme 30 minut.
Prochladlý koláč pocukrujeme a servírujeme. Vylepšit můžeme šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.