Jeskyněmi na člunu. Podzemní říčka Punkva vede kolem Zlého sifonu i Husova sloupu

27. červenec 2019

Punkevní jeskyně se nacházejí na jižní Moravě, v severní části Moravského krasu, kde jsou mezi turisty nejpopulárnější částí. Atraktivitu jistě zvyšuje fakt, že část prohlídkové trasy absolvují návštěvníci na motorových člunech plujících po podzemní říčce Punkvě.

„Trasa plavby měří 450 metrů a je přerušena jednou zastávkou u takzvaného Masarykova dómu. To je místo s nejpůsobivější krápníkovou výzdobou. Byl objeven při odstřelech stropů roku 1920 a dodnes se v něm zachovalo množství brček a hůlkových stalaktitů, jimž dominuje mohutný prosvětlený stalagnát nazvaný Husův sloup,“ popisuje vedoucí provozu Punkevních jeskyní Hynek Pavelka.

O zpřístupnění jeskyní se velkou měrou zasloužil legendární krasový badatel Karel Absolon. A nebylo to vůbec jednoduché. Jeden sifon, tedy strop snížený k vodní hladině, ho dokonce zdržel na několik let. „Trvalo dlouho, než se s problémem vypořádal pomocí uměle prostřílené chodby. Dokonce toto místo nazval Zlý sifon,“ prozradil průvodce. Absolonovi se nakonec povedlo plavební trasu po Punkvě zprovoznit až prakticky na dno propasti Macocha.

Plavba po Punkvě je pro návštěvníky velice hezkým zážitkem, musí si ale dávat pozor na hlavu. Některé chodbičky jsou tak úzké a stropy jsou tak nízko, že je občas potřeba se přikrčit.

Bělostná krápníková výzdoba Masarykova dómu

Prohlídku také není radno absolvovat jen v tričku nebo podobném lehkém oblečení, v podzemí je celoročně chladno a teplá není pochopitelně ani Punkva. „Teplota vody se pohybuje zhruba od čtyř do sedmi stupňů, vzduch je jen o něco málo teplejší. Občas se stává, že někdo klimatické podmínky v jeskyních podcení, takže naše děvčata na pokladně spoře oděným návštěvníkům půjčují mikiny či bundy,“ prozradil vedoucí provozu jeskyní.

autor: hon
Spustit audio