Jídelní lístek je vizitkou podniku

Jídelní lístek – to je seznam pokrmů, ale také první kontakt mezi hostem a restaurací. Svým vzhledem a obsahem reprezentuje nejen kuchaře či šéfkuchaře, ale rovnou celý podnik. Lístek, který má desítky položek, vzbuzuje pochyby o čerstvosti surovin.

Kdy se objevil nejstarší „lístek“ na světě? Snad v Mezopotámii, na hliněných tabulkách, jako určitý soupis jídel a receptů. Ten nejstarší, o kterém se s jistotou ví, byl napsán v roce 1571. Zámožný Francouz Baulde Cuvillon vdával dceru. Svatební hosty překvapil seznamem jídel napsaným ozdobným písmem na archu papíru. Posléze se jídelní lístky s rodovým erbem v záhlaví staly hitem na zámeckých oslavách šlechty.

České prvenství

A u nás? Na prvním českém veřejném bále, který se konal v únoru roku 1840 na Starém městě v Praze v Konviktě, vzbudila pozornost novinka. Byl to česky psaný jídelní lístek. Spolu s tanečním pořádkem si ho mnozí odnášeli domů jako vlasteneckou vzpomínku. Nejstarší pražský restaurační jídelní lístek byl prý k vidění v roce 1857. V restauraci Matyáše Přibíka v Jindřišské ulici. Nabízel hostům 28 jídel vařených, 14 druhů pečení, 6 druhů zvěřiny, 6 druhů ryb a jiné dobroty.

Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada

Sběratelé lístků

Obvykle jídelní lístek obsahuje seznam jídel a nápojů nebo celých menu. A jídelní lístky se i sbírají – pro sběratele je zajímavé stáří, jedinečnost, vzhled, ale i způsob, jakým k dalšímu kousku do sbírky přišli.

Vladimír Švec

Vladimír Švec si asi nejvíce váží kolekce jídelních lístků našich prezidentů od roku 1918 po současnost. Jen dva lidé v republice mají kompletní kolekci takových menu. Kromě jídelních lístků pan Vladimír sbírá formy na čokoládu, mlýnky, kávomlýnky, formy na pečení, louskáčky na ořechy, účtenky s gastronomickou tématikou, obchodní reklamu, originální balení cikorky nebo třeba ohříváčky na pivo. „A tak už to není koníček, ale opravdový kůň, který pořádně řehtá,“ říká Vladimír Švec.

Radek David

Detail jídelníčku Paula Bocuse, francouzského šéfkuchaře, ceněného za vysokovou kvaitu restaurací a inovativní přístup

A Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada? Vypráví: „Jídelní lístky sbírám od učňovských let, to znamená 25 let. Občas přitom člověk musí lecco překousnout – třeba že musíte někoho o něco prosit,“ říká Radek s úsměvem. „Některé lístky v mojí sbírce jsou podepsané. Když cestuju do zahraničí a navštívím populární restauraci, kde vaří takzvaný hvězdný kuchař (majitel michelinské hvězdy), jsem rád, když získám jeho podpis na lístek nebo dokonce věnování. Nejstarší jídelní lístek jsem ale dostal od babičky, pochází z restaurace U Fleků.“

Jídelní lístek je dodnes vizitkou podniku a ten správný umí prodat nabízené pochoutky!