Jiří Strach: O Andělu páně 3 bych uvažoval, kdyby se mi do ruky dostal dobrý scénář

2. leden 2020

Jeden z našich nejvýznamnějších režisérů Jiří Strach začínal kariéru jako dětský herec a herecké profesi se ještě okrajově věnuje. Ze svých filmových rolí považuje za nejvýznamnější pohádkového Lotranda. Jako režisér by natočil i Anděla páně 3, ale nyní ho nejvíce zajímá scénář Vladimíra Körnera o svatém Vojtěchovi.

Největší hereckou příležitost dostal Jiří Strach krátce po dvacítce od režiséra Karla Smyczka, který ho obsadil do role loupežníka Lotranda. „Samotná role mi problémy nedělá, ale když na mě opilci často volají „pod dubem, za dubem“, leze mi to na nervy,“ přibližuje Strach rub popularity.

Filmař a fantazie

Podle Stracha je pro filmaře velmi důležitá jeho fantazie, která není ničím limitovaná ani omezená. V dnešní době je filmařina snadnější, ulehčuje jí to technika. Dříve se například používaly velké bazény místo moře, velké modely lodí, dlouhé třeba i 10 metrů. Ale to už jsou dnes zastaralé filmařské technologie.

V současné době má u sebe režisér scénář Vladimíra Körnera o svatém Vojtěchovi. „To je film, který bych chtěl natočit. Finančně odhaduji, že by takový film stál 40 – 50 miliónů korun. Natočil bych i Anděla páně 3, ale to by se mi musel dostat do ruky dobrý scénář,“ říká Strach.

Pracuje a kouká při tom do zdi

Manželka Jiřímu Strachovi před dvěma lety koupila pohovku s teplou dekou. „Mně se tam příjemně odpočívá, kolikrát tak vydržím až do čtyř hodin do rána a teprve potom si jdu lehnout. Mám v pracovně knihovnu, velký počítač, krucifix a gauč, a tak mohu tvořit vleže. Až po mnoha letech, co jsme spolu s mojí ženou žili, pochopila, že když dlouho koukám do zdi, tak pracuji,“ směje se režisér. Jinak není žádný velký sportovec, není rybář ani sběratel známek. Jedinou jeho vášní jsou lyže, konkrétně ty sjezdové. V zimě jezdí rád na hory do Rakouska nebo Švýcarska. A také prý není marnivý. "Mám jenom dvě 'ujížďátka‘ - Apple a toskánská červená vína."

Proč nechce Jiří Strach cestovat do USA a jaký nový detektivní seriál bude točit s herci Ivanem Trojanem a Terezou Voříškovou příští rok? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio