Jména pro děti z babyboxů vybírám já, říká jejich zakladatel Ludvík Hess

29. červenec 2019

Do 76 babyboxů v Česku bylo, od jejich založení ke konci letošního července, odloženo 110 holčiček a 84 chlapečků. Za záchranou jejich životů stojí zakladatel babyboxů, básník a milovník koní Ludvík Hess. S Lubošem Xaverem Veselým zavzpomínal i na básníka Václava Hraběte.

Když Ludvík Hess 1. června 2005 otevíral v pražském Hloubětíně první babybox u nás, musel čelit mnoha překážkám a odpůrcům. Dnes však díky němu žije téměř 200 dětí, které by se možná ani nenarodily, a jména jim vybral on sám.

V současné době je v České republice celkem 76 babyboxů, chybí ještě ve čtyřech větších městech, a to ve Žďáru nad Sázavou, Žatci, Lounech a Tachově. Instalovat je zde, to je velký Hessův současný cíl. S technikem Zdeňkem Juřicou se zakladatel babyboxů podílí také na jejich vývoji, ale velké zásluhy si nenárokuje: „Tak já jsem vymyslel jenom to jméno, ten název babybox. To je skutečně moje a mám na něj ochrannou známku Úřadu průmyslového vlastnictví, ale to ostatní vymysleli už dávno naši předkové,“ říká Hess.

Básník Václav Hrabě byl holka pro všechno

Mezi přátele Ludvíka Hesse patřil i básník Václav Hrabě, jehož básně vycházely v časopise Divoké víno, který Hess vydává od roku 1964. Na svého přítele vzpomíná jako na elegána, který byl schopný jet přes celou Prahu jen proto, aby si koupil módní sako. Prý byl také výborný hudebník hrající na klarinet. „Já jsem Václava Hraběte zaregistroval jako takovou holku pro všechno v pražské Viole, kde dokonce po dvou korunách prodával můj časopis Divoké víno, tenkrát ještě tištěný. Ale ty dvě koruny jsem od něho nikdy neviděl, protože Hrabě byl také muž, který si dost půjčoval peníze a nebyl zdaleka tak šlechetný, jak by se bývalo zdálo,“ vzpomíná Hess.

Milovník koní musel jejich chov utlumit

Celoživotní vášní Ludvíka Hesse jsou koně. Léta se jim věnuje a povedlo se mu odchovat kolem dvou set hříbat. V dnešní době však už prý velký zájem o koně není, tak musel milovaný chov utlumit. V dřívějších dobách, podle jeho slov, prodával koně za velké peníze, ale teď na ně doplácí. „Dříve živili koně mě, teď je živím já, karta se obrátila,“ říká Hess.

Zajímá vás, co si Ludvík Hess ještě přeje? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio