K Vrážskému prameni na Písecku dojdete po naučné stezce skrz ovocnou alej

27. březen 2014
Česko – země neznámá

Poklidná obec s lázeňským šmrncem a překrásným okolím – to je jihočeská Vráž. Po jejím okolí vás provede nově vybudovaná naučná stezka nazvaná Za Vrážským pramenem.

Tu začala budovat místní obyvatelka Marie Urychová, která úplně původně chtěla jen najít v lese studánku, kterou by vyčistila a o kterou by se začala starat. To se jí povedlo a k upravenému prameni s lahodnou vodou teď vodí zástupy turistů.

Naučná stezka vede nejen mezi loukami a posléze lesem. Její součástí je i ovocná alej, ve které rostou třešně, jabloně, ale třeba i ořešáky. To všechno tu místní nadšenci zasadili, aby se tu procházející návštěvníci mohli po cestě příjemně občerstvit a nabrat nové síly.

Stezka navíc vede i přes přírodní památky v bezprostředním okolí obce. Můžete tak spatřit spoustu zajímavých zákoutí, včetně lesního „Jezírka lásky“.

Cesta u tratě

Vráž leží několik kilometrů severně od Písku, na levém břehu řeky Otavy. Do roku 1567 náležela k hradu Zvíkov, od roku 1572 měli osadu ve vlastnictví Lobkowiczové. Ti v druhé polovině 19. století postavili ve vesnici lovecký zámek s kaplí v novogotickém stylu.

Za první republiky vznikly ve Vráži lázně. Založil je proslulý neurolog, profesor Jiří Vítek. Dodnes se v nich léčí pohybové a nervové nemoci. Při léčbě se využívá slatina, která se získává z lokality mezi Vráží a Dědovicemi.

Vráž leží v malebné, zvlněné krajině, které se říká Vrážská pahorkatina. Nejvyšším vrchem je Čertova hora, vysoká 532 metry nad mořem, která zároveň představuje přírodní rezervaci. U silnice na Ostrovec leží rybník Landa, kde rád maloval Ota Bubeníček či grafik Josef Řeřicha.

Les a louka

Vráž se dělí na Starou a Novou. Východisko turistické stezky je ze Staré Vráže, ve které se nachází i lázně a zámek. Nenáročná trasa je dlouhá několik kilometrů a je vhodná i pro procházku s kočárkem.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.