K zámečku Větruše v Ústí nad Labem se dostanete z centra města vyhlídkovou lanovkou

24. květen 2021

Dominanta Ústí nad Labem, výletní zámeček Větruše, byl oblíbeným společenským centrem už v 19. století. Jeho slávu a krásu ale vystřídaly i krušné časy, kdy byl ruinou zralou k demolici. Zámeček byl ale nakonec zachráněn a je opět oblíbeným cílem turistů z blízka i z daleka.

Zámeček s restaurací byl postaven za pouhý jeden rok. Hned poté, co byl po dokončení v roce 1897 předán veřejnosti, začal sloužit jako společenské centrum města Ústí nad Labem. K procházkám, výhledům na město, plesům i promenádním koncertům.

„Můj děda se narodil roku 1897, tedy ve stejný rok, kdy byla Větruše postavena,“ vzpomíná ústecký patriot a člen ústeckého Klubu českých turistů Karel Punčochář. „Větruše byla vždycky mojí srdcovou záležitostí, takže jsem její chátrání v osmdesátých letech nesl velmi těžce. Tehdy byli na Větruši ubytovaní dělníci z Kuby a Polska a výletníkům už zámeček nesloužil. Dokonce došlo k požáru vyhlídkové věže a Větruše se v ten moment stala ruinou.“

Karel Punčochář založil proto v roce 2001 Ligu nespokojených občanů a jeho petici za záchranu Větruše podepsalo na tři tisíce lidí. Zastupitelstvo města Ústí nad Labem se nakonec rozhodlo zámeček zachránit. Dnes je ústecká dominanta opět překrásným výletním místem. Zámeček s restaurací, vyhlídkovou věží a hotelem slouží i svatbám, plesům a dalším společenským setkáváním.

Dětské hřiště u Větruše

Blízké okolí Větruše je místem i dalšího vyžití. Je tu velkolepé dětské hřiště s dřevěnými atrakcemi, přírodní i zrcadlové bludiště či tenisové kurty. Větruše je výchozím místem pro mnoho pěších výletů do okolí města. Na Větruši se z centra Ústí nad Labem dostanete vyhlídkovou lanovkou.

Spustit audio