Kamenná přehrada Les Království v Podkrkonoší vypadá zdálky jako zámek. Má i pohádkovou atmosféru

25. červenec 2020

V Královéhradeckém kraji, v Podkrkonoší, u Dvora Králové nad Labem stojí přehrada, která zdálky vypadá jako zámek a patří k nejhezčím a nejnavštěvovanějším přehradám u nás. Má i pohádkový název – Les Království. Od roku 1964 je chráněna jako technická památka, roku 2010 byla prohlášena národní kulturní památkou.

Uprostřed lesů pod vrchem Zvičina stojí kamenná přehrada v pseudogotickém slohu, které se někdy také říká Bílá Třemešná nebo Tešnovská podle původní Tešnovské samoty. Na levém břehu ji lemuje rozsáhlý lesní komplex Les Království, zbytek starého hraničního hvozdu, po kterém přehrada získala své jméno.

S výstavbou vodního díla, které mělo zamezit záplavám na středním toku Labe, se začalo v roce 1910. Jakmile totiž začal v Krkonoších tát sníh, voda se nad Dvorem Králové až k Jaroměři rozlévala do údolí a likvidovala, co jí přišlo do cesty. Jedna z nejhorších ničivých povodní, která urychlila rozhodnutí postavit přehradu, přišla v roce 1897, kdy se voda dostala až do Pardubic. Stavba byla dokončena v roce 1919, o dva roky později vyrostla pod hrází elektrárna.

Kamenná průjezdní brána přehrady Les Království

Ve své době šlo o největší nádrž v Československé republice, co do zadrženého množství vody, a nejdelší přehradu, co do délky zděné hráze. Výška koruny hráze je 41 metrů, šířka v koruně 7,2 metru, celková délka koruny hráze je 218 metrů.

Kde spí Šípková Růženka

Přehrada má elegantní půloblouk a stavební kvádry z králodvorského pískovce z místních lomů. Vodu odvádějí dva boční tunely, pravý je spojený potrubím s vodní elektrárnou.

Pozornost návštěvníků upoutá na pravém břehu domek hrázného, který připomíná hrad s věží a cimbuřím, který spolu s mostními kamennými bránami působí jako pohádková kulisa.

Romantický domek hrázného připomíná malý hrad

Koupání v samotné přehradní nádrži, která slouží i jako zásobárna pitné vody, možné není, ale cestou po stezce na tak zvané nemojovské straně se turisté dostanou na poloostrůvek, výběžek při přítoku Labe do nádrže, který je využíván jak pro občasné koupání, tak pro rybaření.

Přehradní údolí není ideální pro všechny milovníky cyklisty, celou cestu totiž musíte šlapat do kopce. O to příjemnější je pak návrat do výchozího místa, kdy se za odměnu za předchozí vydanou energii už jenom vezete. Pěšky je to k přehradě nejblíž z Bílé Třemešné od nádraží po turistické značce asi 2,5 kilometru.

Spustit audio