Kapustové placičky. Jdou na dračku
Placičky z kapusty jsou velmi jedlé a chutnají i dětem. Trochu připomínají bramboráky a jdou na dračku. Jsou to v plzeňské mluvě takové „kapustové vošouchy“.
- 1 středně velká kapusta (cca 500 g)
- 3 - 4 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 200 g uzeného masa nebo uzeniny
- cca 5 polévkových lžic mléka
- hrst strouhanky
- mletý pepř, majoránka, sůl
- olej nebo sádlo na smažení
Očištěnou a starých listů zbavenou kapustu povaříme ve slané vodě. Prochladlou necháme okapat a nakrájíme na jemné nudličky. Přidáme na kostičky nakrájené maso nebo uzeninu, mlékem navlhčenou strouhanku, žloutky, utřený česnek, majoránku a najemno nakrájenou cibuli. Opepříme, osolíme a promícháme. Na závěr do směsi lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Lžící tvoříme placičky, které z obou stran smažíme v rozpáleném tuku.
Vhodnou přílohou jsou vařené nebo pečené brambory, bramborová kaše, šťouchané brambory, čerstvý chléb, čerstvá nebo nakládaná zelenina.
Kdo by chtěl, může přidat i trochu nastrouhaného sýra nebo jím horké osmažené placičky posypat. Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.Miroslava Kuntzmannová
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.