Boloňská omáčka. Italská klasika, která u nás zdomácněla

Recept na tento populární pokrm je rychlý, jednoduchý a nenáročný, co se surovin týče.

Ingredience
  • 400 g mletého zadního hovězího masa
  • 5 lžic oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička cukru
  • 1 mrkev
  • plátek celeru nebo stonek řapíkatého
  • červené víno na podlití
  • 250 g vyzrálých rajčat (možno použít i z konzervy)
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • mletý pepř, sůl
  • (vařené těstoviny, nastrouhaný parmezán, bazalka)

V oleji orestujeme nakrájenou cibuli, cukr a na plátky nakrájený česnek a lehce osmahneme. Přidáme mleté maso, osolíme a opět restujeme. Pak přidáme nadrobno nakrájený celer a mrkev, koření, podlijeme červeným vínem a společně dusíme asi 10 minut. Poté vmícháme sloupnutá a nakrájená rajčata a dodusíme do měkka. Podle chuti přidáme sůl a cukr.

Hotovou omáčkou polijeme vařené těstoviny, nejčastěji špagety, a posypeme strouhaným parmezánem. Ozdobíme lístky bazalky a servírujeme.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko