Kdo vymyslel hamburger – Evropa nebo Amerika?

Dnes si povíme krátký příběh o hamburgru, i když jeho cesta do Ameriky byla trochu dlouhá.

Když se v 19. století rozmohl obchod po moři. Přístav Hamburg obchodoval s ruskými městy a po lodích se mleté maso a „tartartský steak“ dostal do Hamburku.

Na přelomu 19. a 20. století už naplno fungoval obchod po moři mezi New Yorkem, Hamburkem jako největším evropským přístavem a dalšími městy. V Hamburku byl „Hamburg steak“ oblíbený mezi námořníky. Jednalo se o mleté hovězí maso se solí, strouhankou a cibulí. Důraz byl kladen na trvanlivost než na chuť, což bylo vhodné na dlouhé cesty přes moře.

V Německu se mu dnes říká spíš „Frikadelle“ nebo „Bulette“, což je něco jako náš karbanátek. V Americe zas tvrdí, že hamburger vymyslel jeden z obchodníků během prodejní všeobecné výstavy ve St. Louis v roce 1904, když mu došly klobásky, osmahl mleté maso. Ze začátku se podával jako sendvič mezi toastovým chlebem. Postupem času se vynalezla měkká bulka, která maso krásně doplňuje a dobře se drží v ruce.


Soutěž

Otazníky, nápověda, poradna, chat

Časem vznikly i další varianty tzv. burgrů. V roce 1936 se zrodil například tzv. „chickenburger“. Věděli byste, jaká je jeho hlavní surovina?

a) sýr
b) kuře

Za svou správnou odpověď můžete získat roční předplatní kulinárního časopisu Gurmet, kde najdete spoustu receptů a příběhů o jídle.

A jak soutěžit? Pokud si myslíte, že „chickenburger“ je hlavně ze sýra, odešlete ze svého mobilu SMS ve tvaru POCHOUTKY A, připište svoje jméno a adresu a pošlete na číslo 907 77 04. Jestli se raději přikláníte k tomu, že „chickenburger“ se dělá s kuřetem, pište POCHOUTKY B a se všemi údaji pošlete na stejné číslo.

Můžete poslat jen jednu SMS a čas máte až do úterní půlnoci (25. února). Pravidla najdete i na webu: www.rozhlas.cz/pochoutky