Kešu kuličky
Výborné pečivo s netradičním použitím kešu ořechů. Ty spolu s ovesnými vločkami tvoří velmi chutnou kombinaci.
Suroviny na 50–60 kuliček:
125 g hladké mouky
1 žloutek
1 vejce
120 g přírodního cukru
2 vanilkové cukry
150 g nahrubo nasekaných kešu ořechů
150 g ovesných vloček
špetka soli
citronová kůra
Mouku můžeme kombinovat, například použitím části mouky semolinové, celozrnné, pohankové, sojové nebo kukuřičné. Základem však zůstává mouka pšeničná, které by měly být 2/3 uvedeného celkového množství.
Postup:
Všechny suroviny zpracujeme. Ze vzniklého těsta tvoříme mokrýma rukama kuličky velikosti vlašského ořechu. Klademe je dál od sebe na plech, vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 8 minut při 180 °C, v horkovzdušné troubě pečeme při 160 °C.
Příprava trvá přibližně hodinu.
Toto pečivo změkne přibižně za 5–7 dní.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.