Kešu kuličky

Výborné pečivo s netradičním použitím kešu ořechů. Ty spolu s ovesnými vločkami tvoří velmi chutnou kombinaci.

Suroviny na 50–60 kuliček:

125 g hladké mouky

1 žloutek

1 vejce

120 g přírodního cukru

2 vanilkové cukry

150 g nahrubo nasekaných kešu ořechů

150 g ovesných vloček

špetka soli

citronová kůra

Mouku můžeme kombinovat, například použitím části mouky semolinové, celozrnné, pohankové, sojové nebo kukuřičné. Základem však zůstává mouka pšeničná, které by měly být 2/3 uvedeného celkového množství.

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme. Ze vzniklého těsta tvoříme mokrýma rukama kuličky velikosti vlašského ořechu. Klademe je dál od sebe na plech, vyložený pečícím papírem.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 8 minut při 180 °C, v horkovzdušné troubě pečeme při 160 °C.

Příprava trvá přibližně hodinu.

Toto pečivo změkne přibižně za 5–7 dní.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.