Kmín je dobrý nejenom do bramboráku. Má i blahodárný vliv na naše zdraví
Mezi nejoblíbenější koření u nás patří bezpochyby kmín. Třeba bramboráky, česnečka, guláš a samozřejmě chleba se bez něj neobejdou. Ale věděli jste, že kmín má také mnoho blahodárných účinků na naše zdraví?
Už naše babičky z něj vařily čaj, který zabraňoval nadýmání nebo uklidňoval podrážděný žaludek. Podával se při kašli, bolestech hlavy a pily jej i maminky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka. Stejně dobrý je, pokud špatně spíte nebo chcete zlepšit zrak i pleť.
A jak takový kmínový čaj připravit? Stačí jednu čajovou lžičku rozdrtit ve hmoždíři, zalít čtvrt litrem vody a nechat deset minut louhovat pod pokličkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.