Kostel sv. Jakuba v Církvici patří mezi nejvýznamnější románské sakrální stavby na území Čech

2. říjen 2022

Osada Jakub v obci Církvice na Kutnohorsku ve Středočeském kraji pravděpodobně kdysi stála na Svatojakubské cestě do Santiaga de Compostela. To by vysvětlovalo velkolepě pojatou románskou architekturu zdejšího kostela sv. Jakuba. Vzácně zachovalou románskou stavbu nově oživuje opravená a zpřístupněná věž i nově otevřená expozice.

Když byste cestovali z Kolína do Čáslavi, budete projíždět obcí Církvice. A pokud tam zastavíte, můžete si prohlédnout významnou památku – románský kostel sv. Jakuba. Je tak trochu schovaný v osadě zvané Jakub a to je možná i důvod, proč zůstal skvěle zachovaný. Rozsahem původních románských konstrukcí a výtvarně bohatým exteriérem se řadí mezi nejvýznamnější románské sakrální stavby na území Čech.

Při jeho rekonstrukci byla na empoře v oltáři nalezena tak zvaná autentika, tedy listina s neporušenou pečetí pražského biskupa Daniela I., která přináší písemné svědectví, že se v roce 1165 během vysvěcení kostela ceremoniálu zúčastnil král Vladislav II. s manželkou Juditou. A král svojí přítomnost stvrdil svým podpisem.

V době vysvěcení kostela byl Vladislav II. už celých sedm let českým králem. Jeho vláda přinesla českým zemím nemalý rozkvět. Jeho rodinné a politické styky se zahraničím otevřely cestu mnoha kulturním vlivům, které přicházely do Čech ze západu. Byly zakládány nové kláštery a budovány významné stavby inspirované západní architekturou. Kostel sv. Jakuba nás tak vrací do doby, kdy Vladislav II. v Praze budoval kamenný Juditin most, pojmenovaný po své choti.

Jižní strana kostela s románskými plastikami

Kostel na Svatojakubské cestě

Význam samotného kostela mohl také spočívat v jeho poloze v blízkosti zemské stezky a jako orientační bod na jedné z poutních Svatojakubských cest do Santiaga de Compostela ve Španělsku, kam poutníci už od dob středověku chodí modlit ke hrobu sv. Jakuba. To může vysvětlit i jedinečnou románskou architekturu, která velmi připomíná středověké románské kostely na jihu Francie.

Mezi nejcennější části interiéru kostela patří původní zděná pavlačová tribuna, která je podklenuta poli s křížovou klenbou a podepřena arkádovými oblouky na dvou sloupech. Kostel je unikátní i svým jižním průčelím. Ve slepých arkádách jsou umístěny původní románské figurální reliéfy v životní velikosti, které mají vysokou uměleckou úroveň a ve své době byly na území Čech vzácné. Tato pískovcová výzdoba představuje největší dochovaný soubor plastik z románského období na území České republiky.

Hlavní oltář kostela sv. Jakuba

Dnes je složité identifikovat, koho jednotlivé venkovní plastiky znázorňují. S největší pravděpodobností jde o zemské patrony, svaté a zemské duchovní ochránce. Jedním z nich je i sv. Prokop. Kopie jeho sochy byla vytvořena v 60. letech 20. století a stala se jedním z exponátů v Československém pavilonu na světové výstavě EXPO 67´ v Montrealu.

Kostel má nyní za sebou první etapu rekonstrukce, během které byla v sakristii vytvořena stálá expozice, kde je možné si prohlédnout zblízka nejen samotnou kopii plastiky sv. Prokopa, ale i originální transportní bednu, ve které socha putovala do Montrealu. Jedinečným zážitkem je i pohled na vystavené cínové pouzdro, ve kterém byla nalezena zmíněná autentika, a také na faksimile této listiny, která dokumentuje okolnosti vysvěcení kostela v roce 1165.

Pohled do srdce zvonů i výhled do okolí

V rámci rekonstrukce kostela byla nově opravena a zpřístupněna jeho věž. Po úzkém schodišti se dostanete ke dvěma původním zvonům – sv. Josefovi a většímu sv. Jakubovi. Při výstupu po dřevěných schodech se ocitnete nejprve pod menším zvonem. Už od něj vás čeká fantastický výhled do okolí. Dohlédnete na Želené hory a Čáslav, vrch Kaňk u Kutné Hory a opačným směrem až na Kladrubsko.

Menší zvon Josef

Jedinečná je také nově zhotovená zvonová stolice. Tato nosná rámová konstrukce byla vyrobena tradičním tesařským způsobem včetně všech detailů a spojů. Dřevo na její zhotovení zrálo celých 15 let. Stolice proto vypadá jako původní a umocňuje celkový jedinečný zážitek návštěvy této vzácné památky.

Spustit audio