Kostel v Neratově nabízí pohled skleněnou střechou věřícím i návštěvníkům

28. listopad 2018
Česko – země neznámá

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v obci Neratov na Královéhradecku, až téměř na česko-polských hranicích, dnes už nemusel stát. Jeho historie sahá do 17. století, kdy v Neratově postavili barokní kostel, který se stal poutním místem. Zejména díky zázračnému prameni. V roce 1945 ho však zasáhla střela vojáka Rudé armády. Následně byli obyvatelé, převážně Němci, odsunuti a vesnice Neratov téměř zanikla.

Kostel byl za totality dokonce dvakrát určený k demolici, ovšem díky nedostatku peněz k ní naštěstí nikdy nedošlo. Sametové revoluce se dočkaly jen obvodové zdi kostela. Nebýt faráře Josefa Suchára a nově ustanoveného občanského sdružení Neratov, kostel by nejspíš chátral dál.

Díky nim ale postupně začaly stavební a architektonické práce a současně byl ve svatostánku obnoven i život duchovní. Znovu se stal poutním místem královéhradecké diecéze. Zajímavostí je, že dnes kostel najdete otevřený v každou denní i noční dobu.

Původní podoba kostelu v Neratově

Mohutný, 48 metrů dlouhý a 19 metrů široký kostel má navíc jednu zvláštnost. Jeho prostory uzavírá ve výšce 27 metrů prosklená střecha. Ta vznikla zcela spontánně. Věřící totiž do doby zastřešení chodili na mše, které se odehrávaly pod nebeskou klenbou. Když se rozhodlo, že kostel dostane novou střechu, nechtěli o tento zážitek přijít. Navíc světlo představuje i duchovní symboliku.

Proto si po poměrně vášnivých diskuzích skleněnou střechu prosadili. Stála kolem 16 milionů korun, ale dnes pod ní návštěvníci zažívají neopakovatelnou atmosféru, ať už při mších nebo koncertech, které se tu pravidelně konají.

Skleněná střecha Kostelu v Neratově

Po celý rok zní v neratovském kostele hudba - kromě duchovní i folklorní, hraje se v něm divadlo, pořádají se i různé benefiční akce a také adventní koncerty a vánoční jarmark. Tím vším si na stále pokračující obnovu kostela Nanebevzetí Panny Marie občanské sdružení Neratov, církev i nedaleké chráněné dílny Kopeček vydělávají.

A až si kostel prohlédnete, můžete ještě zajet nebo zajít na Anenský vrch, který nabízí nádherný výhled do Orlických hor i na nedalekou Zemskou bránu, protknutou divokou Orlicí. Anebo se můžete zastavit přímo pod kostelem v chráněných dílnách Kopeček a vyrobit si pro sebe například hrneček nebo jinou drobnost.

Pojďte se podívat na virtuální prohlídku přímo do interiéru kostela.

autor: BAL
Spustit audio