Krásy jihomoravské Lednice je možné obdivovat i z rozhledny v podobě orientálního minaretu

9. červenec 2018
Česko – země neznámá

Jednou z ozdob lednického zámeckého parku na jižní Moravě je i vyhlídková věž jménem Minaret, někdy zvaná též Turecká věž. Tato zajímavá stavba vyrostla v Lednicko-valtickém areálu za dob Aloise Josefa I. podle plánů slavného architekta Josefa Hardtmutha.

Výjimečné dílo z přelomu 18. a 19. století patří se svými téměř 60 metry mezi nejvyšší stavby svého druhu v Evropě. „Nahoru vede 302 schodů. Za krásného počasí je vidět Pálava i blízké Valtice,“ upřesnila lednická kastelánka Ivana Holásková.

Spodní část Minaretu má osm místností, bohatě zdobených orientálními ornamenty - na stropech, stěnách i podlaze. Ty vytvářeli umělci přímo z arabských zemí. Věž má tři ochozy a k nejvyššímu se návštěvník dostane samonosným spirálovitým kamenným schodištěm.

O stavbě orientálně vyhlížející stavby se dodnes vyprávějí legendy. Jedna z nich souvisí s tím, že se tehdy využilo v Evropě málo obvyklé vřetenovité lešení. „Protože této konstrukci dělníci příliš nedůvěřovali, přesvědčil je o jeho spolehlivosti až desátník jezdeckého pluku, který v té době pobýval v zámeckých jízdárnách. Na koni vyjel po lešení a stejnou cestou se bezpečně vrátil zpět,“ je možné se dočíst na internetových stránkách lednického zámku.

K Minaretu je možné dojít pěšky příjemnou procházkou zámeckým parkem, cesta trvá zhruba dvacet minut. Ke stavbě vede od zámku ale i trasa lodí brázdících vody řeky Dyje. Turisty sem mohou přivézt také kočáry tažené koňmi. Jen cyklistům je jízda parkem zakázána.

Samotný lednický zámek a jeho okolí je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Ročně jím projde přes 320 000 turistů z celého světa. Celý Lednicko-valtický areál je od roku 1997 zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

oficiální stránky: https://www.zamek-lednice.com/cs

provozní hodiny a vstupné: https://www.zamek-lednice.com/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy/781-minaret

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři