Křehké koláčky Johanky
Toto pečivo právem patří na vánoční stůl. Velmi jemné máslové těsto kontrastuje s višněmi nebo brusinkami a křupavé mandličky završí dokonalost.
- 140 g čerstvého másla
- 140 g převařeného másla
- 140 g moučkového cukru
- 350 g hladké mouky
- 3 žloutky
- citrónová kůra
- 1 bílek na pomazání
- 100 g oloupaných nahrubo nasekaných mandlí na obalení
- okapané višně z kompotu nebo brusinková marmeláda
- vanilkový cukr na posypání
Převařené chladné a čerstvé máslo společně utřeme do pěny, potom přidáme cukr a žloutky a znovu třeme. Po lžících přidáváme mouku a nakonec citrónovou kůru. Těsto dobře proděláme a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu. Potom z těsta tvoříme kuličky, velikosti menšího vlašského ořechu a v jejich středu uděláme důlek. Potřeme bílkem a obalíme v rozsekaných oloupaných mandlích. Klademe je na plech, vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě pečeme do růžova. Do důlků prochladlých koláčků dáme dobře okapané višně nebo trochu brusinkové marmelády a posypeme vanilkovým cukrem.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.