Krokety s houbami a kysaným zelím od Márii Křižkové se smaží na másle. Jsou krásně křupavé
Ve Valašském Meziříčí nás přivítala další soutěžící, Mária Křižková. Krokety plněné houbami a se zelím jsou vlastně smažené palačinky. Houby v kombinaci se zelím dodají pokrmu téměř masovou chuť. Krustička od smažení na másle pak nádherně křupne v ústech. Jídlo se hodí k jakémukoliv pití i jako chuťovka. Když přinesete krokety na stůl, potěšíte každého.
- Na palačinky:
- 250 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- olej nebo přepuštěné máslo na smažení
- Na náplň:
- 500 g kysaného zelí
- 2 hrsti sušených hub (hřiby)
- 1 cibule
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- olej na smažení
- olej
- Na obalení:
- 3 vejce
- 100 g strouhanky
Postup
Připravíme si těsto. Rozklepneme vejce a rozkvedláme. Přilijeme mléko, přidáme špetku soli a za stále kvedlání přisypáváme mouku. Těsto by mělo být řidší. Necháme odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Do osolené vody dáme vařit houby a povaříme je 20 minut. Po uvaření houby přecedíme, vodu nevyléváme, budeme ji potřebovat. Scezené houby nasekáme nožem najemno.
Ze zelí vymačkáme šťávu (pro zdraví ji můžete vypít). Zelí nadrobno pokrájíme a dáme dusit na rozpálený olej také 20 minut. Po orestování přilijeme k zelí 3 lžíce vývaru z hub a necháme jej vyvařit. Směs opepříme, dosolíme.
Cibuli nakrájíme nadrobno a na másle (oleji) orestujeme dosklovata. Přidáme ji k zelí, a dále přidáme k pokrájené houby, sůl, pepř. Vše restujeme tak 5 minut.
Na přípravu palačinek rozetřeme v pánvi trochu oleje. Odpočinuté těsto pak nalijeme na pánev a z obou stran osmažíme.
Hotové palačinky naplníme nádivkou. Doprostřed palačinky položíme kopeček náplně, trochu ji rozprostřeme do stran. Potom palačinku zabalíme. Nejdříve levou a pravou stranu přehneme lehce do středu, a smotáme jako klasickou palačinku. Konce tak budou založené a nádivka se nedostane ven.
Taková palačinka je poloviční a baculatější a už je z ní kroketa, kterou důkladně obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Usmažíme na másle dozlatova.
Mária Křižková
Pochází z Polska a recept okoukala od maminky. Dělá ho i její sestra a náplně se dají obměňovat a udělat krokety třeba s masem. Mária ale maso nepreferuje. Dělá je velmi ráda a chutnají celé rodině.
Přivítala nás sladkými křehkými rohlíčky, valašskými frgály a domácími řízky. Bylo to kulinární setkání plné veselí a dobré nálady.