Křupavé kuřecí paličky s fazolkami
Nevšední příprava kuřecího masa, která zajistí, že pokrm je velmi šťavnatý a povrch masa křupavý. Fazolové lusky v této úpravě jsou velmi chutné, dokonale si tak můžeme jejich jemnost vychutnat. Přidané škvarečky, kterých je na jednu porci opravdu velmi málo, jen chuť podtrhnou a dodají celému pokrmu patřičný důraz, čili „šmrnc“.
Suroviny na čtyři porce:
8 ks kuřecích paliček (spodních stehýnek)
4 polévkové lžíce polohrubé mouky
4 kávové lžičky kukuřičného škrobu
200 g mražených fazolových lusků
2 lžíce vepřových škvarků
4 lžíce zakysané smetany
sůl
olej na smažení
Postup:
Kuřecí stehýnka otřeme vlhkou utěrkou a naskládáme je do skleněné nebo porcelánové misky. Zalijeme je vařící vodou tak, aby byly celé potopené. Necháme je ve vodě přibližně 20–30 minut. Potom je vyjmeme, osušíme, osolíme a obalíme v mouce, smíchané s kukuřičným škrobem.
Smažíme velmi pomalu ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Osmažené vyjmeme a na savém papíru necháme vsáknout přebytečný tuk.
Než se stehýnka osmaží, připravíme si fazolky. Nerozmražené vhodíme do osolené vařící vody a necháme povařit 4–6 minut, podle velikosti lusků. Z měkkých slijeme vodu a rychle je zchladíme ve vodě studené a necháme okapat. Kdo by si přál fazolky teplé, nebude je proplachovat studenou vodou, ale jen je scedí
Na talíři obložíme osmažené paličky vařenými fazolkami, politými rozpálenými škvarky a ozdobíme kopečkem zakysané smetany.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, čerstvá nebo nakládaná zelenina.
Příprava tohoto jídla vám potrvá přibližně hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.