Které potraviny byly před sto lety doporučovány a které ne? Tady jsou rady z roku 1926
Každá doba má své oblíbené i zatracované potraviny. Jednou jsou to vajíčka, jindy špenát, máslo nebo sádlo. A před sto lety tomu nebylo jinak.
Našla jsem několik doporučení z roku 1926. Pijte mléko! Budete mít zářivé oči a bělostnou pleť. Ovoce se postará o vaši štíhlou linii a zelenina vám rozproudí krev. Bílé maso a drůbež udělá pěkné tvary těla, ale brambory a tlusté maso škodí pleti a budete po nich tloustnout.
Vyhněte se také sladkostem a alkoholu. Po nich se vám zduří kůže a budou se na vás lepit všemožné nemoci. Všeho s mírou, řeklo by se dnes. A proto vám přeju, abyste jedli a pili tak, aby vám to vždy jen k užitku duše i těla bylo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.