Kubistický malíř Emil Filla byl členem skupiny Osma a jedním z vůdců československé avantgardy

Český kubistický malíř, grafik a sochař Emil Filla se narodil v dubnu 1882 v Chropyni. Dětství prožil v Brně a později odešel do Prahy, kde studoval na Akademii výtvarných umění monumentální malbu.

Školu opustil už po třech letech kvůli konvenčním metodám a náplni výuky, a spolu s několika svými spolužáky se rozhodl hledat novou cestu.

V roce 1907 se stal členem skupiny Osma, která se inspirovala fauvismem a německým expresionismem. V roce 1910 se jeho tvorba začala přibližovat kubismu. Ovlivnilo ho především dílo Pabla Picassa a Georgese Braqua.

Stal se také jedním z vůdců československé avantgardy. Namaloval celou řadu zátiší, ale jeho nejznámějšími obrazy jsou například Dívka s mandolínou nebo Čtenář Dostojevského, který je předmětem mnoha světových studií a publikací.

Část druhé světové války strávil v koncentračním táboře, kde psal texty a prodělal šest infarktů. Po válce se stal profesorem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, ze které však kvůli podlomenému zdraví musel roku 1952 odejít. Zemřel o necelý rok později.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.