Kuchař století. Paul Bocuse oslavil devadesáté narozeniny

Poblíž Lyonu se 11. února 1926 narodil Paul Bocuse, zakladatel moderní gastronomie, kterou spolu s ním propagovali kuchařské hvězdy 60. a 70. let minulého století. Věhlasný šéfkuchař ovlivnil mnoho současných gastronomických mistrů, mimo jiné ho obdivuje i první český michelinský kuchař Pavel Pospíšil.

Paul Bocuse se narodil do gastronomického prostředí. Jeho rodiče vedli restauraci, kterou jejich předkové založili už v 17. století. Samotný Paul začal vařit brzy, nastoupil jako kuchařský učeň do lyonské restaurace v šestnácti letech. Životopisci tvrdí, že se učil napříč všemi odvětvími, které jsou spojené s restauratérstvím - obstarával zboží a musel podříznout a naporcovat i prase a tele, aby měl podnik maso.

Michelinské hvězdičky

Svou legendární michelinskou výletní restauraci otevřel v podniku po svém dědečkovi. Ale bylo to složitější. Paulův dědeček jméno Bocuse v roce 1921 prodal. Aby se restaurant mohl jmenovat Auberge de Collonges Paul Bocuse, musel si kuchař koupit jméno zpátky. Hostinec ověnčil svou první michelinskou hvězdičkou už v roce 1958. Pak provedl menší úpravy a v roce 1962 k ní přibyla druhá. Třetí hvězdičku získal o tři roky později.

Dalších poct se Paulu Bocusovi dostalo v roce 1989, kdy ho kulinární časopis Gault-Millau označil za „Kuchaře století“. A pokud bychom měli zmínit alespoň jednoho kolegu z restaurační branže, Anthony Bourdain, slavný kuchař a ústřední tvář mnoha gastronomicky cestovatelských seriálů ho přirovnal profesním významem a celosvětovým přesahem k Muhammadu Alimu.

Cesta k úspěchu

Už jedenapadesátkrát za sebou byla jeho restaurace oceněna třemi michelinskými hvězdami. Založil Nouvelle Cuisine /Nová kuchyně/. Propagoval návrat ke klasickým pokrmům s dobrým základem z čerstvých surovin.

Detail jídelníčku Paula Bocuse, francouzského šéfkuchaře, ceněného za vysokovou kvaitu restaurací a inovativní přístup

Paul Bocuse stojí také za založením prestižní světové soutěže pro kuchaře. Jmenuje se po něm Bocuse d’Or a poprvé se soutěžící utkali v roce 1987. Od té doby se koná každé dva roky. Paul se inspiroval pravidly velkých sportovních událostí a představil světu revoluční soutěž určenou profesionálním kuchařům. Její hlavní myšlenkou je přivést dohromady mladé a nadějné talenty z celého světa, kteří předvedou to nejlepší z moderní gastronomie.

Opravdu nejprestižnější soutěž?

Celosvětově se sice Bocuse d’O považuje za nejprestižnější událost vysoké gastronomie, ale oproti jiným kláním ukazuje spíš možnosti gastronomii než opravdový um kuchařů. Ti totiž týdny či měsíce dopředu znají zadání, suroviny a požadovaný úkol. Mohou tedy trénovat. Není to jako v případě jiných soutěží, kdy se kuchaři dozví seznam možných surovin nebo úkol jen pár hodin před začátkem. Pak opravdu musí dokázat, že v nich něco je.

I tak ale můžeme Paulu Bocusovi poděkovat za to, že nám přiblížil kulinární svět a ukázal možnosti, kam jít dál. A také mu z celého srdce gratulujeme.