Kuřecí mozaika
Velmi dobrá varianta přípravy kuřecího masa. Maso takto upravené je velmi chutné, šťavnaté, a hlavně jde o recept, který obohatí mnohý jídelníček.
Suroviny na osm porcí:
500 g mletého kuřecího masa (horní stehna bez kůže)
250 g uzeného masa
2 rohlíky nebo housky
100 ml bílého vína nebo mléka
2 vejce
70 g strouhaného tvrdého sýra
1 cibule
2 stroužky česneku
1 paprika
1 masité rajče
1 větší mrkev
100 g čerstvých žampiónů
1 lžíce majoránky
1 lžička mletého bílého pepře
sůl
strouhanka na zahuštění
tuk na vymazání (sádlo nebo olej)
2 misky – vaničky z hliníkové fólie (formy na biskupský chlebíček)
Postup:
Rohlíky nakrájíme na plátky a přelijeme vínem nebo mlékem. Poté je společně s masem najemno semeleme.
Očištěnou cibuli, mrkev, rajče, papriku a vařené uzené maso nakrájíme na kostičky, oloupané žampióny na plátky a spolu s kořením, vejci, nastrouhaným sýrem a utřeným česnekem přidáme k mletému masu. Mírně osolíme, poněvadž nutno brát v úvahu, že uzené maso a sýr jsou slané. Dobře promícháme a podle potřeby můžeme zahustit strouhankou.
Směsí naplníme lehce vymaštěné vaničky, nebo formy a pečeme téměř hodinu při 160–170 °C v předehřáté troubě.
Po upečení necháme mozaiku trochu prochladnout, pak ji vyklopíme a krájíme na plátky.
Teplou podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovými saláty, studenou s pečivem. Obě varianty jsou výborné.
Celková doba přípravy této mozaiky trvá přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.