Květák se smetanou
V dnešním Apetýtu vám nabízíme recept na předkrm s názvem květák se smetanou, recept jednoduchý a vděčný.
- květák
- mouka
- máslo
- mléko
- vejce
- tvrdý sýr
- sůl
- strouhanka
„Učiti a zase učiti se máme, neboť i v kuchyni osvědčuje se stará pravda, že se člověk nikdy nevyučí! Kdo pracuje s chutí, pojišťuje si již předem zdar!“ píše se v kuchařské knize spolku Domácnost z roku 1919. A právě z této obsáhlé knihy vybíráme každé pondělí jeden dávný recept.
V kuchařce se píše: Květák se očistí, nechají se mu delší košťály, ve studené vodě se vypere a ve slané studničné vodě se uvaří, ale ne příliš doměkka, načež se dá na síto osušit. Do hrnku dá se 8 žloutků, 2 lžíce mouky se zmíchají hladce v půl litru smetany, se žloutky se to sloučí a v páře šlehá metlou, až vychladne. Květák se úhledně srovná na mísu syrovým máslem dobře vymazanou, na které již zůstane a polije se vychladlou smetánkou. Postaví se s mísou do trouby na třínožku a nechá se péci. Při pečení se ještě jednou polije máslem. Vcelku se peče půl hodiny.
Novodobá verze postupu je následující:
- Omytý květák rozebereme na malé růžičky a dáme vařit téměř doměkka.
- Uvařený květák necháme vychladnout. Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, do které zvolna přiléváme za stálého míchání mléko, až vznikne hustá kaše.
- Do prochladlé kaše přimícháme žloutky, najemno strouhaný tvrdý sýr a z bílků tuhý sníh.
- V případě, že je sýr hodně slaný, nepřidáváme žádnou sůl. V opačném případě osolíme podle potřeby.
- Uvařený a vychladlý květák promícháme s připravenou směsí a dáme do předem vymazaného, strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy.
- Květák v bešamelu zvolna pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neudělá zlatavá kůrčička.
Související
-
Božská kuřecí křidélka
Středeční recept vás naučí jídlo, se kterým zabodujete u dospělých, ale i u dětí.
-
Brokolicové smaženky
Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.
-
Krkovička v ostrém leču
Vyzkoušejte pikantní krkovičku v leču podle manželů Senohrádkových. Jejich jídla jsou chutná, provařená a zároveň jednoduchá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.