Kyselé jezero u Kladské je temně hnědé. Díky rašelině získala voda léčivé účinky

9. duben 2020

Nedaleko známých Kladských rašelinišť v západních Čechách se nachází ne zas tak známá, ale velice zajímavá přírodní památka Kyselé jezero a Černý rybník. Jde o pozůstatky zásobárny vody pro napájení kanálu z 16. století, který sloužil horníkům k dopravě vody a také k plavení dřeva. A proč Černý rybník a Kyselé jezero?

Na první pohled vás zaujme neuvěřitelně hnědé až černé zbarvení vodní plochy. Co je toho příčinou? Mohou za to vodou louhované rašeliny. Přírodní památka Kyselé jezero a Černý rybník se nachází asi kilometr od Přírodní rezervace Kladská.

Kyselé jezero a Černý rybník představují dva nad sebou položené a propojené rybníky z 16. století. Kyselé prostředí rašelinné vody vytváří specifické podmínky pro život. Málokterým živočichům totiž výrazná kyselost vody vyhovuje. Některé ryby tady přeci jen zahlédnete. Na jaře se tady daří rozmnožování obojživelníkům, v létě nad vodní hladinou poletují desítky chráněných modrých vážek.

Na dně číhalo překvapení

Oba rybníky, nebo chcete-li jezera, prošly nedávno velkou rekonstrukcí. Při opravě jejich dna se objevilo velice zajímavé podloží. Specifické křemenné bloky dokazují tektonickou činnost. Celá oblast Slavkovského lesa totiž leží právě na geologicky nejaktivnějším území České republiky.

V Kyselém jezeře jsou i téměř 500 let staré jedlové součásti vodního kanálu

V 15. a 16. století se ve zdejším území těžil hlavně cín a stříbro. Pozůstatky těžby jsou patrné i v okolí rybníků. Jen na drahé kovy byste na kopečkách, takzvaných sejfech, už nenarazili. Místo cínu a stříbra vám však může být odměnou zdejší hnědé zlato. Je to nejen nádherná a nevšední přírodní podívaná, ale také potěcha pro tělo. Rašelinná voda totiž působí blahodárně na celý lidský organismus.

Vědí o tom i v nedalekých a světově proslulých Mariánských Lázních, kde můžete absolvovat řadu léčebných koupelí v rašelině. Na Kyselém jezeře a Černém rybníku v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les ale za vykoupání v hnědě zbarvené léčivé vodě nezaplatíte ani korunu.

autor: Pavel Halla
Spustit audio