Lannův kříž na skále v lesích na jihu Čech připomíná počátky českého podnikání

27. květen 2014
Česko – země neznámá

Romantická Boží muka na žulové skále stojí v hlubokých lesích nedaleko řeky Nežárky, zhruba na půli cesty mezi obcemi Novosedly a Kardašova Řečice na Jindřichohradecku. A připomínají počátky českého podnikání.

Poblíž rybníka Velká Holná se nachází zajímavé místo, tzv. Lannův kříž - žulové skalisko s železným křížem umístěným na jeho temeni. Letos uplyne 160 let od jeho slavnostního vysvěcení. I to může být důvodem k návštěvě.

Kříž stojí na vrcholku ohromného žulového balvanu. Kolem něj je množství dalších balvanů bizarních tvarů, jeden například zvláštního srpovitého tvaru. Skála se nachází v oplocené lesní školce, která je přístupná vrátky ze západní strany.

Vystoupáme-li točitou pěšinou po několika kamenných schůdcích, staneme přímo naproti masivnímu ocelovému kříži. Na balvanu pod ním je umístěna litinová deska s nápisem:

Lannův kříž

Eugen Czernin von Chudenitz Excellenz
Adalbert Lanna, k.k. Schiffmeister
Georg Wachtel, Forstmister, 1854

Po vytěžování lesních úseků se zde v roce 1845 započalo se zalesňováním holých míst. Předtím tu ale byla zřízena stoupa na zpracování dřeva, posléze i druhá. Obě si v roce 1846 pronajal podnikatel Adalbert Lanna a jeho společníci.

V roce 1849 nastal v holenském okrsku velký polom a bylo nutné radikálně změnit plán těžby. Škody byly velké a těžba náročná. Adalbert Lanna proto nechal splavnit zdejší úsek Nežárky, aby mohl dřevo dopravovat dál do vnitrozemí. Těžba dřeva a další Lannovy podnikatelské plány přinesly do kraje zaměstnanost, a tak místní lidé z vděčnosti vztyčili v lesích zmíněný kříž.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.