Lánský vrch u Skorošic je zajímavým geologickým útvarem. Na jeho vrcholu stojí obří stůl a židle

20. listopad 2023

Když byste někdy jeli ze Žulové do Javorníku na Jesenicku v Olomouckém kraji, uvidíte, jak se nad Skorošicemi najednou z roviny zvedne poměrně vysoký oblý Lánský vrch. A na něm stojí obří židle a stůl. Je to místo pozoruhodné jak z geologického hlediska, tak i díky dalekým výhledům.

Mnoho návštěvníků na vrch zavítá proto, že spatří stůl a židle přímo z auta. Pod kopcem je malé parkoviště. Výstup je sice prudký, ale nijak dlouhý. Původně byly židle postaveny už v roce 2007. Sloužily jako reklama místní dřevozpracující firmy. Postupně zchátraly a ty současné jsou, podle dostupných informací, dílem místních nadšenců, kterým by na kopci zkrátka chyběly.

Lánský vrch je však pozoruhodný i z hlediska geologického. Je typickou ukázkou oblíku, tedy kopce, do jehož formování se zapojil ledovec při poslední době ledové. Lokalita se nalézá v okrajové části Žulovské pahorkatiny. Skalní podklad tvoří žula s pásky přeměněných rul. Ledovec, který v době zhruba deset tisíc let před naším letopočtem zasahoval do této oblasti, vymodeloval z původního vrcholku nápadný oblík kruhového obrysu. Dá se předpokládat, že v době nejvyššího zalednění byl celý útvar skrytý pod ledem, jehož abrazivní vlastnosti upravily výsledný tvar Lánského vrchu.

Důkazem přítomnosti ledovce a jeho pohybů mohou být i bludné balvany, které se nacházejí při úpatí i na úbočí Lánského vrchu. Jsou tvořeny jak domácím křemenem, tak i horninami, které se v okolí jinak nevyskytují.

Osada Sedmlánů, která dala oblíku jméno

Vrch pojmenovala osada Sedmlánů

Zajímavá je v tomto směru i Kaní hora, vysoká 476 metrů, tyčící se na druhé straně silnice. I když je vyšší než Lánský vrch jen o kousek, je vidět, že nebyla ledovcem tak zaoblená. Její úbočí nesou stopy působení ledu, nicméně její vrchol nejspíš vyčníval nad ledovec. Najdeme u ní krásnou skalku vymodelovanou ledem, která je od roku 1987 chráněna jako přírodní památka.

Kaní hora i Lánský vrch se nacházejí na katastru jesenické obce Skorošice, nicméně jméno dala hoře osada Sedmlánů, nacházející se severozápadně od vrchu. Byla založena roku 1565 rozdělením panského dvora. Panské statky byly ve Skorošicích dva. Jeden z nich vznikl namísto bývalé sklářské hutě. Druhý, čistě zemědělský dvůr, měl celkovou rozlohu sedm lánů. A právě odtud pochází dnešní název osady.

Kaní hora

Z Lánského vrchu je pěkný výhled nejen na okolní mírně zvlněnou krajinu, ale i na ostrovní hory Žulovské pahorkatiny v čele s Boží horou. Mimo to je k vidění i obec Skorošice a hlavně věnec Rychlebských hor, kde se nejblíž tyčí mohutný 957 metrů vysoký kužel Špičáku. Je odsud vidět i hradba Jeseníků s Pradědem či velká jezera v přilehlé polské rovině.

Na vrchol Lánského vrchu nevede značená cesta, přístupný je od odstavné plochy v dolní části osady Sedmlánů.

Spustit audio