Larvy smutnic likvidují kořínky pokojových rostlin i zeleniny ve skleníku. Pomoc ale existuje

12. březen 2024

S příchodem jarních teplot začínají často kolem pokojových květin poletovat malé černé mušky. Oproti octomilkám, které mají rezavou barvu, se nedrží u ovoce. Přímo vylétávají z květináčů. Podle odborníků ale mušky nebezpečné nejsou. Rostlinám škodí jejich larvy.

Smutnice mají rády vlhko a teplo. „Do půdy naklade vajíčka, z vajíček se vylíhnou larvy a okusují kořínky. Rostlinu jsou schopné zlikvidovat,“ říká květinářka Barbora Vachna Konečná. Smutnice mohou do bytu, ještě častěji do skleníku, přiletět zvenku. Často si je ale přineseme se zeminou. Problém také může nastat, když na přesazování použijeme zeminu, která někde dlouho ležela. Ideální je, když hlínu před použitím upečeme. „Dát do trouby a aspoň na deset minut na dvě stě dvacet stupňů prohřát,“ radí květinářka s tím, že je také důležité rostliny nepřelévat.

Když už nějaké smutnice u rostlin pozorujeme, je dobré rozmístit kolem nich žluté lepové desky. Na ně se dospělé mušky přilepí a nebudou už moci klást vajíčka. Je také hodné použít nějaký prostředek na likvidaci larev. Existuje víc možností. Jednou z nich je speciální citrusový olej, který se smíchá s vodou. „Polejete vrch zeminy a olej zadusí larvy,“ říká Bára Vachna Konečná s tím, že tento proces je třeba několikrát opakovat.

Velmi osvědčené je použití hlístic. „To je larva, která se živí jinou larvou,“ říká květinářka. V tomto případě je ale zásadní rychlost. Hlístice koupíme živé, a do hlíny je musíme nasadit co nejdříve. „Nesmíte je nechat umřít hlady,“ dodává. Hlístice velmi dobře fungují například v hubení háďátka.

Napadené voděnky
Spustit audio