Při výběru zahradní techniky záleží na velikosti pozemku i na tom, jak jej chceme obhospodařovat

26. duben 2024

Rozhodnutí pořídit si zahradní pomocníky, ať již k sečení či k údržbě zahrádky, a obhospodařování záhonů, patří mezi ta, která nás mohou stát nemalé prostředky. Proto stojí zato se zamyslet, na jaké prostory chceme pořizovanou techniku používat, co by ji mělo pohánět, a také, jak chceme naše zahrady či pozemky obhospodařovat.

Asi nejednoduší to mají majitelé menších pozemků, kde je jen trávník. Přibližně do 1000 metrů pozemku klidně stačí na jejich obhospodařování sekačka i další stroje s elektrickým pohonem. Pokud nám to nevadí, můžeme pořídit klidně ty napájené kabelem ze sítě. Zde snad jen upozornění, že jakékoliv poškození přívodního kabelu, vypínače či dalších elektrických součástí, může být potencionálně životu nebezpečné. Domácí opravy typu „izolačka to spraví“ jsou objednávkou na velký průšvih.

Možná i proto roste obliba akumulátorových pomocníků. Ty umí sekat, ale prodávají se i menší kultivátory a další pomocníci. V případě, že si je pořizujeme, je dobré věnovat pozornost zejména kvalitě akumulátoru, jeho případné nahraditelnosti a zkušenostem uživatelů. Neplatí vždy, že je ideální co největší baterie, protože čím větší, tím je také vyšší hmotnost stroje.

Benzínové stroje jsou obecně výhodné pro pozemky větší než cca 1000 metrů, případně pro zahrady a dvory, které obhospodařujeme častěji. Moderní stroje se čtyřtaktními motory bývají poměrně spolehlivé. Přesto se zde neobejdeme bez nutné údržby a pravidelných výměn oleje a servisních zásahů.

Velké zahrady s častější údržbou vyžadují výkonnější a odolnější stroje. Zejména u opravdu velkých prostranství také záleží na tom, zda chceme například sekačku, za kterou budeme chodit se záběrem cca 60 cm, nebo zda je už lepší zvolit traktůrek s velkým košem. Právě i to, zda budeme chtít posečenou trávu sbírat či zda ji raději budeme mulčovat či sušit.

Sekačka na trávu

A to je další otázka, kterou bychom si měli před koupí zahradní techniky položit. Chceme mít přírodě blízkou zahradu, či využívat trávu na seno pro hospodářská zvířata? Pak je nutné koupit stroj, který umí vyžínat vysokou trávu.

Také pokud požadujeme určitou variabilitu zahradní techniky, není od věci zvážit koupi jednoosého traktoru. Legendární typy Terra či Vari se používají padesát let a prokázaly nejen dobrou variabilitu. Výrobci pro ně vyvinuli spoustu příslušenství, ale jsou i neuvěřitelně trvanlivé. Podle servisních techniků se běžně stává, že lidé stále používají stroje ze sedmdesátých let. Nevýhodou těchto strojů je vyšší cena, ale vyplatí se.

Hlavně kvalitní

V čem se servisní technici shodují, je kvalita. Majitelům mnoha levných strojů se totiž při první závadě může stát, že budou marně hledat servis, který bude ochoten takový stroj opravit. Jindy je to zase tak, že sice servis stroj přijme, cena opravy se však blíží ceně nového stroje.

Kvalitně vybraná technika může být dobrým pomocníkem a při kvalitním servisu a údržbě před sezónou, může vydržet i desítky let.

Spustit audio