Lázně Slatinice na Olomoucku obklopuje krásná příroda. Nad nimi se tyčí hanácký Mont Blanc

13. červenec 2021

Lázním Slatinice v Olomouckém kraji se někdy přezdívá hanácké Píšťany. Zmiňuje se o nich už v 16. století v Knize o vodách hojitedlných neb teplicech moravských lékař Tomáš Jordán z Klausenburku. Legenda o vzniku lázní vypráví o muži, jemuž pramen, který vytryskl při těžbě vápence, vyléčil bércové vředy.

Dnes tu v odborném léčebném ústavu rehabilitují pacienti po operacích. V rámci časné rehabilitace tu pečují o pacienty třeba týden po totální endoprotéze kyčle nebo jiném ortopedickém zákroku. Ti se pak mohou procházet kolem fontány v parčíku před nejstarší lázeňskou budovou z 18. století.

Lázně Slatinice

„V této budově jsou kromě restaurace balneo provozy: minerální bazén, vany, masérny, elektroléčba, parafín, rašelina, kterou využívají především pacienti zmíněného odborného léčebného ústavu, jenž sídlí ve vedlejším lázeňském domě Mánes,“ říká ředitelka lázní Irena Vašicová.

Jméno tohoto lázeňského domu připomíná slavného českého malíře, který si zdejší kraj oblíbil a často navštěvoval nedaleký zámek v Čechách pod Kosířem. Zámek stojící v parku za kopcem je dodnes přístupný a kromě historické expozice v něm najdete také stálou výstavu připomínající filmy Zdeňka a Jana Svěrákových.  A mají tam i hasičské muzeum a muzeum kočárů.

Park Ladislava Foltýna

Vraťme se ale do lázní. „Dá se říct, že padesát procent našich klientů jsou pacienti lázeňské léčebně-rehabilitační péče. Léčí se u nás především s onemocněním pohybového aparátu, s onemocněním neurologickým, kožním, onkologickým a částečně s onemocněním periferních cév,“ vypočítává Irena Vašicová.

Přírodním léčivým zdrojem jsou ve Slatinicích sirné prameny, které se využívají ve formě koupelí. „A potom záleží na indikaci, jestli je zaměřena na léčbu pohybového aparátu, nebo k léčbě kožních problémů. Jsme takové malé rodinné lázně. Máme 250 lůžek, z toho 120 lázeňáků, 50 pacientů odborného léčebného ústavu a zbytek slouží pro samoplátce,“ dodává ředitelka.

Ředitelka lázní Irena Vašicová

Lázně Slatinice se nacházejí na úpatí Masivu Kosíře. Vrchu Velkému Kosíři s výškou 422 metrů nad mořem místní přezdívají hanácký Mont Blanc. Na jeho vrcholu byla roku 2013 zpřístupněna rozhledna. Poblíž najdete Národní přírodní památku Kosířské lomy se suchomilnou květenou. 

autor: Aleš Spurný
Spustit audio