Lesní závitky
V této době jsou lesy plné hub. Co však s nimi, když už máme houbovky, smaženice a houbových řízků až nad hlavu? Nasušeno máme do zásoby, hříbků naložených do octa je na zimu také dost. Určitě se rodině zavděčíte, když připravíte lesní závitky. Bude to příjemná změna.
Suroviny na čtyři porce:
4 plátky zadního hovězího masa po cca 150 g
1 cibule,
50 g slaniny
mletý pepř
sůl
hovězí vývar
1 lžíce kaparů
Suroviny na zahuštění:
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
Suroviny na nádivku:
200 g čerstvých hub
50 g slaniny
1 malá cibule
1 lžíce másla
2 vejce
sůl
Postup:
Plátky masa otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme připravenou náplní. Náplní pokryjeme jen 3/4 plochy masa. Pevně svineme a ovážeme nití.
Slaninu, nakrájenou na drobné kostičky, rozškvaříme a necháme na ní zesklovatět nakrájenou cibuli. Do tohoto základu vložíme připravené závitky, podlijeme je trochou vývaru a pod poklicí dusíme doměkka. To trvá přibližně 1 hodinu. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem.
Měkké maso vyjmeme, odstraníme z něj nitě a uložíme na teplém místě.
Máslo smícháme s hladkou moukou a touto směsí zahustíme vysmahnutou šťávu z masa. Podle potřeby naředíme vývarem a necháme 3 minuty povařit. Na závěr do omáčky přidáme nadrobno nakrájené kapary.
Příprava nádivky:
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostičky nakrájenou slaninu a na tenké plátky nakrájené houby. Osolíme, opepříme a krátce podusíme.
Když jsou houby měkké, vlijeme rozšlehaná vejce, zamícháme a vejce necháme ztuhnout. Je-li náplň příliš hustá, přidáme 1 lžíci vývaru.
Lesní závitky můžeme podávat s dušenou rýží, vařenými brambory, kynutými nebo bramborovými knedlíky, kompotem, popř. čerstvou zeleninou
Celková doba přípravy tohoto jídla trvá přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka