Lípa byla vyhlášena českým národním stromem na Všeslovanském sjezdu v Praze roku 1848. Porazila dub

3. říjen 2023

Ze čtyř desítek druhů lip rostou na našem území běžně dva: srdčitá a velkolistá. Lípa se stala symbolem ochrany, pomoci a lásky.

Tento strom se může dožít až několika set let, lidé proto po staletí obdivovali jeho mohutnost a dlouhověkost a věřili, že dokáže odehnat zlé duchy a svou energií zbaví člověka chmurných myšlenek.

Českým národním stromem byla lípa vyhlášena na Všeslovanském sjezdu v Praze roku 1848, kdy porazila svého odvěkého konkurenta – dub. Oba tyto stromy tvořily silnou významovou dvojici. Dub byl chápán coby mužský element, lípa jako jeho ženský protějšek.

Lípa se často zmiňuje v našich národních písních a hrách, vysazuje se například po narození dítěte, mnoho lip bylo vysázeno při příležitosti vzniku Československa v roce 1918 a pak při padesátém i stém výročí této události.

Lípy jakožto „stromy republiky“ se vysazují dodnes a mnoho starých lip chrání zákon. Lipová ratolest patří také do symboliky českého státu – najdeme ji na prezidentské standartě, státní pečeti, na bankovkách i na vojenských uniformách.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio