Litomyšl spojila příjemné s užitečným. Z lávky překlenující silnici se stala zároveň rozhledna

27. únor 2023

Litomyšl v Pardubickém kraji je rodištěm Bedřicha Smetany. A právě jeho jméno nese nová lávka v centru města. Ovšem není to jen tak obyčejný most. Slouží jednak jako nadchod nad frekventovanou silnicí, jednak i jako vyhlídka. Má totiž visutou část nad řeku Loučnou. A z té si v klidu a hezky z výšky můžete prohlédnout historické jádro města.

Novému nadchodu přes silnici 1/35 se prakticky okamžitě začalo říkat „Smetanova lávka“. Nápisem Smetana 200 totiž odkazuje na dvousetleté výročí narození slavného skladatele ve zdejším pivovaru, které si Česko připomene v roce 2024. Nová lávka nahradila původní, už dosluhující nadchod. Největší výhodou je její bezbariérovost. A velkou přidanou hodnotou vyhlídka, která vznikla na jejím konci směrem k historickému jádru Litomyšle.

Lávka má délku 56 metrů, široká je 3 metry a z vyhlídky, která má podobu visutého tubusu, uvidíte na centrum města. Před vámi se objeví renesanční zámek, dva největší kostely Litomyšle, stará radnice i věžičky dalších historických objektů. Litomyšlanům a návštěvníkům města se díky lávce s vyhlídkovým místem nově naskytl také pohled z výšky na oba břehy řeky Loučné a část města, kterému se říká Vodní valy.

Nejen Smetanova lávka

Smetanova lávka je místo, kudy denně projde velké množství lidí. Spojuje totiž náměstí s částí města, kde se nachází městský úřad, poliklinika nebo střední a základní školy. Pod nadchodem projede denně okolo dvaceti tisíc aut.

Na stejném místě u polikliniky stál původní nadchod z roku 1977. Náklady na jeho rekonstrukci by byly ale vysoké, a tak se litomyšlská radnice rozhodla pro stavbu nové bezbariérové lávky. Ta je dílem architektonického studia Ehl & Koumar Architekti.

Litomyšl chce brzy vybudovat i další vyhlídkové místo. Vyrůst má v místní části Lány. Rozhledna by měla nabídnout vzdálenější pohled na město, základem její konstrukce se stanou dva vyřazené lodní kontejnery. Ty jsou podle autorů, architektů z olomoucké společnosti atelier-r, odrazem a symbolem globalizace.

Jeden kontejner je podle jejich návrhu položen horizontálně a jeho podlaha mírně stoupá, aby jím mohly projet i kočárky a invalidní vozíky. Na tento kontejner bude navazovat druhý ve vertikální poloze, jehož vnitřní částí povede ocelové schodiště k vyhlídkové plošině ve výšce 12 metrů. Rozhlednu chce město začít stavět v roce 2024.

Spustit audio