Mariina skála na jižním Plzeňsku je z buližníku. Z altánu na jejím vrcholu si užijete krásné výhledy

6. listopad 2023

Mariina skála nebo také Mariina vyhlídka je romanticky a tak trochu i tajemně vyhlížející místo nedaleko Milínova na jižním Plzeňsku. Buližníková skála s dřevěným altánem na vrcholu se nachází v Přírodním parku Kornatický potok. V jejím okolí uvidíte kromě jiného třeba zříceninu hradu Lopata nebo zámek Kozel.

„Vyhlídka zde vznikla někdy kolem roku 1838 nebo před ním. Dřevěný altán na skále vybudoval hrabě Kristián Vincenc Valdštejn, kterému patřilo polesí v okolí zámku Kozel,“ říká Martin Lang z Muzea Středních Brd ve Strašicích.

Z altánu na skále se po zdolání několika schůdků naskytnou krásné výhledy, a to jak na vrcholky okolních stromů, tak třeba i na hrad Radyni. Současný altánek je ovšem replikou. „Ten původní smetla v 50. letech 20. století vichřice. Od té doby byla skála holá. Až před několika lety zhotovily Lesy České republiky tuto zdařilou repliku. Dá se říct, že jsme tady v srdci přírody a přitom na dostřel od civilizace,“ dodává muzejník s úsměvem.

Mariina skála je z buližníku. „To je takový hezký český název pro kámen, kterému se jinak mezinárodně srozumitelně říká lydit. Jde o všedně vypadající šedivý, šedobílý, někdy až do červena zbarvený kámen. Nám geologům dlouhá léta, nebo spíše staletí zamotával hlavy. Je to prastarý kámen a vůbec jedna z nejstarších věcí, s nimiž se můžeme na povrchu českého masivu setkat,“ vysvětluje Martin Lang.

Buližník pochází z doby, která je od současnosti vzdálená více než 650 milionů let. Dlouhá léta jsme neznali způsob jeho vzniku, ale dnes už spolehlivě víme, že buližník vznikl z horkých gelů kyseliny křemičité na mořském dně.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio