Martha a Tena Elefteriadu: Do řečtiny jsme se pořádně vpravily až v domově pro děti v Československu

8. leden 2021

Martha a Tena Elefteriadu jsou sesterské duo českých zpěvaček řeckého původu. V sedmdesátých a osmdesátých letech je znal snad úplně každý a zpívají spolu dodnes. Jejich pracovní vztah trvá už přes padesát let, přesto jsou stále nejlepší kamarádky.

Sestry Martha a Tena Elefteriadu se narodily v rodině řeckých emigrantů, kteří žili v tehdejší Jugoslávii a později se s nimi rodiče přestěhovali do Československa. Jejich maminka brzy zemřela a sestry strávily část dětství v dětském domově pro řecké děti v Ivančicích. Na své dětství ale nevzpomínají smutně.

„V podstatě bylo naše dětství docela šťastné. Nebyly jsme sice v domově stále spolu, ale pokud jsem Marthu chtěla najít, nebyl to problém, nejčastěji jsem ji objevila v knihovně,“ vzpomíná Tena. „Když sem naši přijeli, tak v tu dobu dorazilo i mnoho malých řeckých dětí bez rodičů a ty v tom domově vyrůstaly. Naše maminka zde dělala vychovatelku, takže my jsme v tomto prostředí vyrůstaly už jako malé a důvěrně jsme ho znaly. Potom maminka onemocněla, a když zemřela, tátovi někdo poradil, aby nás tam dal. Pracoval totiž jako řidič trolejbusu a nezvládl by se o nás postarat,“ vysvětluje Martha. A Tena ji doplňuje: „Byly tam čistě jenom řecké děti a my jsme se tam vpravily dobře i do řečtiny, kterou jsme tenkrát tolik neovládaly.“

Poprvé v Řecku

Do Řecka se Martha a Tena poprvé podívaly už jako známé zpěvačky, a to v roce 1975. Bylo to díky pozvání řeckého producenta, se kterým se seznámily na hudebním festivalu v Sopotech o rok dříve. Jaké byly jejich první dojmy? „Já jsem se cítila jako cizinec, který rozumí všemu, ale i přesto mě všechno překvapovalo,“ říká Tena. „A pro mě byl největší zázrak, že jdu po ulici a každý mluví řecky. To mě přesvědčilo, že tady jsem také doma,“ doplňuje sestru Martha.

Jazyk, ve kterém jsou Martha a Tena podle svých slov jako doma, je čeština, ale řecky umí obě velmi dobře a zpívají česky i řecky.

Bratislavská lyra

Na naší popové scéně byly Martha s Tenou v sedmdesátých letech doslova na roztrhání. Na začátku své hudební kariéry spolupracovaly nejprve amatérsky se skupinou Aleše Sigmunda. V roce 1969 vystoupily jako hosté na Bratislavské lyře a hned za rok zde vyhrály stříbro. Jejich popularita se rozjela a sestry se staly hvězdami. To však zpočátku zejména Tena snášela dost těžko: „Mě to tenkrát moc změnilo. Když jsem šla po ulici, tak jsem měla pořád skloněnou hlavu. Strašně jsem se s tím nedokázala smířit.“

Stálice naší hudební scény

Jako sesterské a pěvecké duo spolu Martha a Tena spolupracují už více než padesát let. Dá se taková doba vůbec vydržet bez hádek? „No jejej, pohádaly jsme se zrovna teď nedávno. Natočily jsme novou desku, na které jsou jenom řecké písničky, a řekly jsme si, že je všechny přeložíme do češtiny. No a náhled na to, jak přeložit jednu z nich, máme úplně jiný, a tak jsme se kvůli tomu pohádaly,“ směje se Martha.

Sourozenecké a pracovní duo jim funguje možná tak dobře proto, že každá sestra je úplně jiná. Martha je více akční, kromě zpěvu vyučuje řecké břišní tance, maluje a fotografuje. Tena je naopak uzavřenější a říká o sobě, že je spíše takový zašitý krtek. A pokud vás zajímá, co si o sobě myslí sestry navzájem, poslechněte si audiozáznam pořadu.

Spustit audio