Máselné vdolky
Velmi oblíbené máselné vdolky pochází z jižního Plzeňska. U maškar v masopustním průvodu jsou rovnocenným pečivem tradičním koblihám. Jelikož toto pečivo není smažené, ale pečené, tráví se mnohem lehčeji.
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 vejce
300–350 ml mléka
1 lžička cukru
3 lžíce oleje
25 g droždí
sůl
70 g másla na potření
3 oloupaná a nastrouhaná jablka na náplň
moučkový cukr na posypání
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru.
Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme.
Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, rozdělíme ho na 15–20 dílů a vytvoříme z nich placičky. Každou naplníme nastrouhanými jablky, zabalíme a zploštíme do tvaru vdolků. Přendáme je na pomaštěný plech a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.
Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova.
Ještě horké omastíme vlahým máslem a bohatě pocukrujeme. Podle chuti můžeme omastit a pocukrovat několikrát, aby to byly opravdu mastné vdolky.
Vhodným nápojem k této krajové pochoutce je klasická melta.
Příprava tohoto receptu trvá 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.